Guvernul Japoniei a anunțat ieri că va relua vânătoare de balene în scop comercial după retragerea din Comisia Internațională privind Vânătoarea de Balene (IWC), un organism care reglementează această activitate și eforturile de conservare a acestor mamifere.

Tokyo a indicat că va relua această activitate începând din luna iulie a anului următor, decizia de retragere din Comisia Internațională privind Vânătoarea de Balene (IWC) fiind criticată de organizațiile pentru protecția mediului, dar și de unele țări.

„Guvernul Japoniei trebuie să acționeze de urgență în scopul conservării ecosistemelor marine, mai degrabă decât să reia vânătoarea de balene în scop comercial", a declarat Sam Annesley, directorul executiv al Greenpeace Japonia.

În luna septembrie, încercările Japoniei de a abroga o interdicţie globală privind vânătoarea comercială de balene au eşuat atunci când statele care se opun cu fermitate acestui tip de vânătoare au respins propunerea autorităților nipone, care sunt presate de pescarii din arhipelag să permită reluarea vânătorii de balene în scop comercial.

Tokyo a oprit vânătoarea comercială de balene în 1988, în conformitate cu un moratoriu adoptat de IWC în 1986 care avea drept scop să protejeze speciile de balene amenințate cu dispariția. Totuși, Japonia a continuat să vâneze un număr limitat de balene în „scopuri ştiinţifice”. În afară de Japonia, Islanda și Norvegia sunt singurele țări care continuă să vâneze balene în scopuri comerciale.