Aproximativ 68,5 de milioane de oameni au fost obligați să își părăsească locuințele în cursul anului 2017, din cauza războaielor, violențelor și a persecuțiilor, conform unui raport realizat de Agenția ONU pentru Refugiați.

La fiecare două secunde, o persoană a fost forțată să emigreze în cursul anului 2017. Mai mult de jumătate dintre refugiați și dintre persoanele care au căutat azil în alte țări sunt copii, cei mai mulți neînsoțiți de către părinții lor, conform raportului. Dintre aceștia, aproximativ cinci milioane au reușit să se întoarcă în țara de origine, iar 16,2 milioane au fost integrați în alte țări. Cei mai mulți dintre refugiați sunt trimiși în țări în curs de dezvoltare, cel mai des în apropierea țărilor din care provin.

Volumul mare de persoane dispersate a afectat țările în curs de dezvoltare și a constat mai ales în persoane care au fost obligate să își părăsească locuința și să rămână totuși în interiorul țării.

Criza din Republica Democrată Congo, războiul din Sudanul de Sud și situația celor 700.000 de refugiați rohingya care au fugit din Myanmar în Bangladesh au contribuit mult la situația refugiaților din întreaga lume.

Cea mai mare parte a refugiaților provin din Siria, Afganistan, Sudanul de Sud, Myanmar și Somalia, mai exact două treimi din numărul total de refugiați la nivel mondial.

În anul 2017, Turcia a fost țara care a primit cei mai mulți refugiați, 3,5 milioane, iar Libanul a avut cel mai ridicat grad de primire în raport cu populația țării.

„Ne aflăm într-un punct de cotitură, în care succesul dispersării globale a refugiaților depinde de o abordare mai înțelegătoare, astfel încât comunitățile afectate să nu fie nevoite să se descurce singure cu această problemă”, a declarat Filippo Grandi, Înaltul comisar ONU pentru Refugiați.