47 de români dintre cei care lucrează la abatorul din Dissen (Germania) sunt infectați cu noul coronavirus. Alți 57 sunt în carantină, iar 23 au primit rezultate negative, potrivit Ministerului de Externe.

Ministerul Afacerilor Externe precizează, referitor la situația de la abatorul Dissen, landul Saxonia Inferioară, Germania, că, în urma demersurilor întreprinse de către Ambasada României la Berlin, autoritățile locale germane au comunicat că, potrivit cercetărilor suplimentare, printre persoanele infectate cu noul Covid-19 se numără și 47 de cetățeni români. Pentru alți 57 de cetățeni români a fost dispusă măsura plasării în carantină, ca urmare a contactelor pe care le-au avut cu cei infectați. Suplimentar, 23 de cetățeni români angajați ai abatorului au avut rezultate negative la testare și nu au fost în contact direct cu persoanele infectate, prin urmare nu fac obiectul vreunor măsuri specifice.

„Autoritățile locale au reconfirmat starea bună de sănătate a cetățenilor români infectați, astfel încât niciunul dintre aceștia nu necesită îngrijiri medicale. De asemenea, angajații abatorului beneficiază de sprijinul companiei pe întreaga perioadă a carantinei, fiind stabilit un sistem de livrare pentru hrană și alte bunuri necesare”, arată MAE.

Pe de altă parte, ministrul Muncii a anunţat că abatoarele din Germania nu vor mai angaja, de anul viitor, români prin subcontractori. Cei care vor să se angajeze într-o fabrică din industria cărnii în Germania, de anul viitor, nu vor mai putea apela la serviciile unei firme de recrutare care este subcontractoare a angajatorului german.

„În Guvernul german s-a luat deja decizia ca de la 1 ianuarie 2021 în industria cărnii, la nivelul angajatorilor din acest domeniu, nu se va mai lucra prin subcontractori. Practic, regimul de protecţie socială pe care îl ofereau subcontractorii prin comparaţie cu contractorul principal era diferit, ministrul Muncii şi-a asumat o asemenea schimbare, iar de la începutul anului viitor se vor vedea schimbări importante în condiţiile de muncă din abatoare”, a declarat Violeta Alexandru.

Ministrul muncii a fost într-o vizită de lucru în Germania în perioada 18-20 mai, ca să verifice condiţiile de muncă ale angajaţilor români.

În urmă cu câteva zile, zeci de români au protestat în oraşul german Bonn din cauza condiţiilor dificile de muncă şi, spuneau ei, a abuzurilor făcute de angajatori. Totodată, câteva sute de români care lucrează în abatoarele germane au fost infectaţi cu noul Covid-19. Anual, 60.000 de români pleacă sezonier la muncă în Germania, iar în prezent 700.000 de români lucrează în statul german.