Armatele din Coreea de Nord și Coreea de Sud au convenit vineri să distrugă complet 11 posturi de pază din prima linie până la sfârșitul lunii noiembrie şi au discutat despre următorii pași în implementarea unui acord militar amplu semnat luna trecută pentru a reduce tensiunile.

Aceștia au convenit, de asemenea, să realizeze un studiu comun la începutul lunii viitoare pentru construirea unei căi navigabile de 70 de kilometri pe litoralul vestic, unde navele civile din ambele țări vor putea să treacă liber, potrivit unei declarații publicate după discuțiile avute în satul de frontieră Panmunjom.

Planurile de a elimina posturile de pază și de a folosi în comun estuarul râului Han au fost printre angajamentele expuse în acordul militar încheiat luna trecută, în cadrul unui summit între liderul nord-coreean Kim Jong Un și președintele sud-coreean, Moon Jae-in.

Discuțiile de vineri au venit la o zi după ce cele două Corei și Comandamentul ONU condus de SUA au completat eliminarea armelor de foc și a trupelor dintr-o zonă controlată în comun la satul de frontieră. Cele două state au fost, de asemenea, de acord cu dezafectarea minelor din zonele de frontieră și intenționează să înceapă căutarea comună a rămășițelor soldaților uciși în timpul războiului coreean din 1950-53.

Potrivit declarației furnizate de Ministerul Apărării din Coreea de Sud, Coreii au convenit să finalizeze retragerea personalului, a armelor de foc și a echipamentului, precum și distrugerea celor 11 posturi de pază până la sfârșitul lunii noiembrie. Ei intenționează să verifice împreună rezultatele în decembrie.

În acordul din septembrie, cele două state s-au angajat să retragă în cele din urmă toate posturile de pază din zona demilitarizată dintre ele.

Coreenii nu au redactat vineri un program de constituire a unui comitet militar comun care să mențină comunicarea și să evite crizele și ciocnirile, însă au fost de acord că aceasta ar trebui stabilită "în curând".