Macron îşi menţine poziţia în privinţa Rusiei - Vrea garanții de securitate
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a reafirmat marţi, înaintea summitului UE-Balcanii de Vest, poziţia sa privind necesitatea unor noi garanţii de securitate în Europa, inclusiv pentru Rusia, subliniind că nu trebuie să existe polemici fără sens, pe fondul criticilor Ucrainei şi ale altor ţări.
„Eu nu cred că trebuie să facem mult caz, să încercăm să vedem polemici acolo unde nu sunt. Eu am spus mereu acelaşi lucru, adică faptul că la final, în negocierile de pace, vor fi subiecte teritoriale referitoare la Ucraina, acestea le aparţin ucrainenilor, şi vor fi subiecte de securitate colectivă pentru întreaga regiune”, a afirmat Emmanuel Macron în momentul sosirii la summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest, de la Tirana, referindu-se la încercarea sa, în cursul întâlnirii din 7 februarie cu preşedintele Vladimir Putin, de a furniza Rusiei garanţii de securitate privind prezenţa NATO, pentru a evita războiul din Ucraina.
Săptămâna trecută, Macron a declarat că a discutat cu preşedintele SUA, Joseph Biden, despre viitoarea „arhitectură de securitate”, subliniind că ar trebui să fie oferite „garanţii de securitate Rusiei în momentul în care va reveni la masa negocierilor”. „Unul dintre punctele esenţiale este temerea că NATO ajunge la porţile sale, că desfăşoară armament care poate ameninţa Rusia”, a declarat Macron sâmbătă.
Afirmaţiile preşedintelui Franţei au atras critici din partea Ucrainei şi a altor ţări est-europene. „Cineva vrea să ofere garanţii de securitate unui stat terorist şi criminal?”, a reacţionat Oleksi Danilov, secretarul Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare din Ucraina.
Marcin Przydacz, adjunct al ministrului polonez de Externe, a apreciat că Emmanuel Macron „face o greşeală prin aceste afirmaţii”, susţinând că Occidentul trebuie să menţină „politica de izolare” a Rusiei.
Vicepremierul Letoniei, Artis Pabriks, crede că ideea de a oferi garanţii de securitate Rusiei este o „cădere din nou în capcana tezei lui Putin că Occidentul şi Ucraina sunt responsabili de război”.
Iar Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a declarat că oprirea războiului se va face prin „oferirea de garanţii de securitate Ucrainei”, specificând că, „pentru Rusia, se va discuta mai târziu”.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.