Instanţa judecătorească din oraşul Labitnanghi din Siberia, situat în apropierea lagărului unde a murit disidentul rus Aleksei Navalnîi, a respins acţiunea intentată de mama acestuia pe motiv că fiul ei nu a beneficiat de îngrijiri medicale corespunzătoare.

 

Informaţia a fost făcută publică joi de Ivan Jdanov, fost asistent al lui Navalnîi.

Cel mai cunoscut opozant din Rusia a decedat în 16 februarie, în colonia penală Lupul Polar, unde executa o pedeapsă de 30 de ani de închisoare. Mama sa, Liudmila Navalnaia, a mers la scurt timp după aceea în oraşul Salehard, la 2.000 de km de Moscova, unde anchetatorii au refuzat să îi încredinţeze trupul neînsufleţit al lui Navalnîi până când a acceptat să nu îi organizeze funeralii publice.

Conform apropiaţilor lui Navalnîi, în certificatul de deces al acestuia s-a consemnat că moartea a survenit din cauze naturale. Autorităţile penitenciare comunicaseră că el şi-a pierdut cunoştinţa la scurt timp după revenirea dintr-o plimbare în aer liber.

Familia şi susţinătorii disidentului l-au acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că este răspunzător de uciderea lui Navalnîi, care supravieţuise unei otrăviri cu agent neurotoxic de tip Noviciok în 2020 şi relelor tratamente din sistemul penitenciar, inclusiv unor perioade îndelungate în izolare. Kremlinul a respins categoric acuzaţiile.

Jdanov a scris în aplicaţia Telegram că „Aleksei a intentat de multe ori procese pentru neacordarea de îngrijiri medicale în colonii (penitenciare - n. red.). Acum că a fost ucis, ei îi refuză familiei revendicările, folosind un limbaj batjocoritor".