Mai mulţi medici, între care cel personal al disidentului rus Aleksei Navalnîi, aflat în greva foamei, au fost respinşi marţi dimineaţă la intrarea în colonia penitenciară nr.3 unde principalul oponent al Kremlinului a fost spitalizat în ajun.

Militantul anticorupţie, care a încetat să se mai hrănească în urmă cu trei săptămâni, a fost transferat luni într-o unitate spitalicească pentru deţinuţi din Vladimir, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume la nord-est de Moscova. Apropiaţii săi şi medicii care îl tratează declarau în cursul ultimului weekend că el riscă să moară în orice moment.

Anastasia Vasilieva, medicul personal al lui Aleksei Navalnîi şi lidera unui sindicat al medicilor (de opoziţie), a afirmat că nu a putut să-şi întâlnească pacientul marţi, ca de fiecare dată când a încercat să-l vadă după încarcerarea sa la începutul lunii martie.

„Este un fel de atitudine foarte nerespectuoasă faţă de oamenii care au venit să-şi exercite doar datoria lor umană, datoria medicală de a ajuta un pacient", a declarat ea pentru AFP în faţa penitenciarului, adăugând că este vorba de „sănătatea şi viaţa" lui Navalnîi (44 de ani).

În schimb, avocaţii acestuia au putut să intre în penitenciar, potrivit jurnaliştilor France Presse.

Navalnîi a încetat să mai mănânce la 31 martie pentru a protesta astfel împotriva condiţiilor sale de detenţie, acuzând în special administraţia penitenciară că-i refuză vizita unui medic avizat, deşi el suferă de o dublă hernie de disc şi pierderea sensibilităţii la picioare şi braţe.

Inamicul nr.1 al Kremlinului fusese arestat în ianuarie, la întoarcerea în Rusia după cinci luni de convalescenţă în Germania, în urma unei otrăviri cu Noviciok de care îl acuză pe Vladimir Putin personal. El a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare pentru un dosar de fraudă datând din 2014, considerat în general ca fiind motivat politic.

Serviciile penitenciare ruse au asigurat luni că starea de sănătate a lui Aleksei Navalnîi este „satisfăcătoare", un anunţ pus la îndoială imediat de apropiaţii săi şi de Uniunea Europeană.

Un aliat al opozantului, Leonid Volkov, a presupus că el fusese transferat „într-un lagăr de concentrare şi de tortură" şi nu într-un „spital" pe baza mărturiilor altor deţinuţi care au fost înainte internaţi la unitatea spitalicească din cadrul coloniei penitenciare nr.3 din Vladimir.

Organizaţia neguvernamentală Amnesty International a apreciat şi ea că acest transfer este „o pedeapsă deghizată în tratament medical" pentru că autorităţile se pregătesc „să-l hrănească cu forţa pentru a-şi înceta greva foamei şi pentru a-l pedepsi în continuare".

Soarta disidentului şi în general relaţiile dintre Bruxelles şi Moscova s-au aflat luni pe agenda unei reuniuni a miniştrilor de externe din cele 27 de ţări membre ale UE, în timp ce ţările occidentale şi-au înăsprit tonul faţă de Moscova.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a atribuit autorităţilor ruse „responsabilitatea" pentru starea de sănătate a lui Navalnîi, la fel şi ministrul de externe britanic, Dominic Raab.

La rândul său, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a transmis întrebări Moscovei despre condiţiile de detenţie a militantului anticorupţie, exprimându-şi îngrijorarea dacă acestea sunt „compatibile cu dreptul său la viaţă".

În replică, Moscova continuă să denunţe criticile occidentale ca fiind ingerinţe în afacerile sale interne. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că aceste critici „nu pot fi acceptate".

Susţinătorii disidentului rus au lansat un apel la manifestaţii în toată Rusia miercuri, ziua când preşedintele rus Vladimir Putin va susţine discursul său anual în faţa Adunării Federale, cele două camere reunite ale parlamentului rus - Duma de Stat (camera inferioară) şi Consiliul Federaţiei (camera superioară).