Echipele de căutare de la Mediterana au anunţat ieri că nu se aşteaptă să mai găsească supravieţuitori în rândul imigranţilor ilegali, după ce o ambarcaţiune cu aproximativ 600 de oameni la bord s-a răsturnat miercuri în largul coastelor Libiei, relatează BBC News.

Unii oficiali şi-au exprimat iniţial temerea că sute de imigranţi clandestini s-au înecat, însă Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a anunţat că aproximativ 400 de persoane au fost salvate. Paza italiană de Coastă a anunţat că, până în prezent, au fost recuperate 25 de cadavre, dar că nu este clar câte persoane au dispărut în naufragiu. La câteva ore de la apariţia primelor estimări ale dezastrului, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a anunţat că în jur de 200 de oameni au murit în urma scufundării pescadorului.

Incidentul de miercuri a avut loc după ce un pescador înţesat cu imigranţi a intrat într-o zonă în care existau condiţii meteorologice nefavorabile, la aproximativ 25 de kilometri de coasta Libiei. Un semnal SOS a fost receptat în Sicilia, iar una dintre primele nave care a ajuns la locul dramei a fost o navă irlandeză, LE Niamh. Însă, atunci când şi-a lansat bărcile la apă, imigranţii au venit de o parte a pescadorului care, astfel, s-a răsturnat. "Cei de pe punte au reuşit să sară (în apă), unii dintre ei s-au înecat, iar alţii au fost salvaţi", a declarat Martin Xuereb de la Staţia de Coastă pentru Ajutorarea Imigranţilor din Malta, unul dintre actorii implicaţi în efortul de salvare. "Cred că sunt puţine şanse să fie salvaţi alţi supravieţuitori", a adăugat el. Şapte nave şi elicoptere erau implicate în operaţiunile de căutare. Comandorul Filippo Marini din cadrul Pazei de Coastă italiene a declarat că supravieţuitorii au spus că la bord se aflau între 400 şi 600 de persoane în momentul răsturnării ambarcaţiunii. Melissa Fleming, o purtătoare de cuvânt a UNHCR, a declarat că, potrivit unor mărturii, aproximativ 100 de persoane s-ar fi aflat în cală în momentul răsturnării. "Ambarcaţiunea s-a răsturnat foarte rapid", a spus ea. Medecins Sans Frontieres (MSF) a anunţat că nava sa Dignity I a fost una dintre primele care a ajuns la faţa locului. Încă două ambarcaţiuni ale organizaţiei medicale de caritate au sosit ulterior, miercuri. "Era o privelişte îngrozitoare, oameni căţărându-se cu disperare de bărci de salvare şi de orice altceva, luptând pentru a-şi salva viaţa", a declarat Juan Matias, un coordonator de proiect aflat la bordul Dignity I, citat într-un comunicat. MSF a precizat că, iniţial, nava nu s-a îndreptat în mod direct către pescador, pentru a se ocupa de altă ambarcaţiune aflată în dificultate. Organizaţia a anunţat că a salvat aproximativ 100 de imigranţi în acest incident separat, după care a răspuns semnalului SOS al pescadorului.

Mediterana a devenit astfel cea mai sângeroasă frontieră pentru imigranţi. Peste 2.000 de oameni au murit de la începutul lui 2015 încercând să traverseze marea către Europa.