Mii de migranţi la frontiera Greciei; Frontex dispune o intervenţie rapidă - Şantajul Turciei oprit prin forţă
Forţele de ordine greceşti au împiedicat peste 24.000 de migranţi să intre ilegal în Grecia dinspre Turcia. Ţările membre ale Uniunii Europene au comunicat Agenţiei europene de control la frontiere Frontex acordul lor de a contribui la o intervenţie rapidă pentru a ajuta Grecia în faţa afluxului miilor de migranţi.
„Aceasta nu mai este o problemă de refugiaţi. Este o tentativă flagrantă a Turciei de a folosi oameni disperaţi pentru a-şi promova agenda geopolitică şi a devia atenţia de la situaţia îngrozitoare din Siria'', a spus premierul Kyriakos Mitsotakis, în timpul unei vizite la punctul de frontieră Kastanies împreună cu oficiali europeni, printre care preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi cel al Parlamentului European, David Sasoli. Premierul elen estimează că această strategie a Turciei „a eşuat şi va continua să eşueze''.
„Europa nu va fi şantajată de Turcia cu problema refugiaţilor'', a continuat şeful guvernului grec. „Suntem pregătiţi să susţinem Turcia să gestioneze problema refugiaţilor şi să găsească o soluţie pentru hăţişul sirian, dar nu în asemenea circumstanţe'', a insistat Mitsotakis, care a avut reproşuri şi faţă de Uniunea Europeană în timpul acestei vizite la care a fost însoţit de cei mai înalţi responsabili ai blocului comunitar.
„Europa nu a fost la înălţimea aşteptărilor în gestionarea crizei migraţiei. Sper că această criză va fi un apel de trezire pentru fiecare să-şi asume responsabilităţile'', a indicat premierul grec.
În replică, Ursula von der Leyen a asigurat că „aceia care încearcă să testeze unitatea Europei vor fi dezamăgiţi''. Ea a promis Greciei, pe care a descris-o drept „scutul european'', un ajutor financiar de 700 de milioane de euro, din care jumătate imediat, pentru a face faţă valului migrator.
„Principala noastră prioritate este să ne asigurăm de menţinerea ordinii la frontiera externă greacă, care este de asemenea frontiera europeană. Sunt total angajată pentru mobilizarea întregului sprijin operativ necesar în favoarea autorităţilor greceşti'', a mai afirmat preşedinta Comisiei Europene în timpul vizitei la punctul de frontieră Kastanies, unde au avut loc ciocniri între migranţi şi forţele de ordine greceşti. Preşedinta Comisiei Europene şi-a exprimat şi „compasiunea pentru migranţii care au fost atraşi în această situaţie prin promisiuni false''.
La rândul său, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut Turciei să respecte acordul din 2016 prin care Ankara s-a angajat să stăvilească valul migrator în schimbul unui ajutor financiar din partea blocului comunitar. Considerând acest ajutor insuficient şi dorind să exercite presiuni asupra UE să susţină Turcia în conflictul sirian, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a deschis frontierele către Europa pentru refugiaţii aflaţi pe teritoriul Turciei, care în total sunt circa 3,7 milioane.
Charles Michel a vorbit şi el despre protejarea frontierelor externe ale UE, adăugând însă că „este crucial să se acţioneze în mod proporţional şi să se respecte demnitatea umană şi normele internaţionale. Adresându-se premierului Mitsotakis, el a adăugat: „Avem încredere în dumneavoastră şi în guvernul dumneavoastră''.
În urma violenţelor de la frontiera turcă, Grecia a suspendat timp de o lună dreptul refugiaţilor de a cere azil şi a anunţat manevre militare cu muniţie de război în zona insulei Lesbos, pentru a descuraja venirea migranţilor. Numeroase ONG-uri au criticat Grecia pentru că a recurs la gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc împotriva migranţilor care au încercat să-i treacă frontiera terestră.
Premierul Kyriakos Mitsotakis a avertizat migranţii că vor fi responsabili legal dacă încearcă să pătrundă clandestin în Grecia. „Nu încercaţi să intraţi ilegal. Nu veţi reuşi şi vă asumaţi responsabilitatea pentru consecinţe'', a avertizat el în timpul vizitei la punctul de frontieră Kastanies. În urma incidentelor din ultimele zile au fost arestaţi 183 de migranţi, un număr neprecizat dintre aceştia fiind deja condamnaţi de justiţia greacă la patru ani de închisoare şi 10.000 de euro amendă
Comentarii
Nu există nici un comentariu.