Summitul de urgenţă al celor 28 de şefi de stat şi de guverne din UE de duminică a fost anulat, pentru negocierile "foarte dificile" cu privire la situaţa Greciei. Germani şi Finlanda cer eliminarea ei din zona euro, pentru cinci ani.

Miniştrii Finanţelor din zona euro şi-au suspendat în noaptea de sâmbătă spre duminică reuniunea, după aproximativ nouă ore de negocieri, şi au reluat discuţiile duminică înainte la prânz, termenul final al negocierilor fiind "ajungerea la un punct comun". Miniştrii Finanţelor din zona euro şi-au exprimat scepticismul, sâmbătă, cu privire la faptul că Grecia va implementa reformele pe care le-a promis în schimbul unui nou plan de salvare, reînviind astfel temeri potrivit cărora ţara ar putea să intre în faliment şi să iasă din zona euro. O sugestie germană ca Grecia să părăsească zona euro pentru o perioadă de cel puţin cinci ani a fost coordonată cu cancelarul Angela Merkel, au declarat surse, care au solicitat protecţia anonimatului, pentru DPA. Presa germană a dezvăluit această propunere, inclusă într-un document de poziţie pregătit de către Ministerul Finanţelor de la Berlin.

Părăsirea blocului monedei europene comune de către Grecia - cunoscută şi ca "Grexit" - a fost mult timp un subiect tabu, însă un ziar german a scris că această opţiune a fost prezentată în mod oficial de către ministrul german de Externe Wolfgang Schaeuble. Ministrul german a transmis acest document de poziţie şi altor state din zona euro. Peste zece state din zona euro se află printre sceptici, în timp ce Franţa şi alte câteva state susţin Grecia, a spus sursa citată. Şi ministrul finlandez al Finanţelor Alexander Stubb a fost somat sâmbătă de către Parlamentul ţării sale să negocieze o ieşire a Greciei din zona euro.  În Reuniunea de criză, de la care se aşteaptă orientări pentru zona euro şi summitul de urgenţă al liderilor UE de duminică, s-a prelungit până noaptea târziu.