Premierul în exerciţiu al Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat, miercuri, că armata israeliană va continua operaţiunile în Fâşia Gaza până la atingerea obiectivelor, deşi, conform unor surse, Guvernul israelian analizează o propunere de armistiţiu.

„Nu facem nicio pauză. Urmărim îndeplinirea obiectivelor operaţiunii", a afirmat Benjamin Netanyahu, conform cotidianului Times of Israel.

Totuşi, surse citate de Agenţia France-Presse afirmă că Guvernul israelian analizează termenii unei propuneri de armistiţiu, subliniind însă că operaţiunile militare vor mai continua "câteva zile".

Armata israeliană a continuat, miercuri, bombardamentele asupra Fâşiei Gaza, fiind vizate din nou numeroase obiective islamiste, inclusiv reţeaua de tuneluri utilizată de combatanţii organizaţiilor Hamas şi Jihadul Islamic.

Militanţii islamişti au continuat să lanseze rachete spre Israel, fiind vizate inclusiv baze militare din zonele Hatzor, Hatzerim, Nevatim, Tel Nof, Palmachim şi Ramon.

De la începerea confruntărilor militare, pe 10 mai, peste 3.750 de rachete au fost lansate din Fâşia Gaza spre Israel, unde bilanţul este de cel puţin 12 morţi şi peste 500 de răniţi.

În Fâşia Gaza, bilanţul bombardamentelor israeliene este de cel puţin 219 morţi şi peste 1.550 de răniţi.

Pe de altă parte, un înalt responsabil militar în relaţia cu presa a anunţat că se studiază oportunitatea unei „încetări a focului'', afirmând însă că statul evreu este pregătit pentru o prelungire a ofensivei asupra enclavei palestiniene.

„Studiem chestiunea momentului oportun pentru o încetare a focului'', dar ''ne pregătim pentru mai multe zile'' de operaţiuni suplimentare, a afirmat responsabilul. El a adăugat că Israelul verifică dacă ofensiva şi-a „atins obiectivele''.

Prin lansarea ofensivei aeriene împotriva Fâşiei Gaza la 10 mai, Israelul nu s-a mulţumit să răspundă tirurilor de rachete asupra oraşelor sale, ci a urmărit mai ales „să profite de ocazia de a reduce capacităţile militare ale Hamas'', a indicat el.

„Problema este de acum încolo de a şti dacă Hamas înţelege mesajul'', a mai spus responsabilul menţionat.

Forţele israeliene afirmă că au vizat, pe lângă siturile de lansare de rachete, mai multe centre de comandă ale Hamas, locuinţele liderilor acestuia, echipamente şi tuneluri subterane.

Israelul declară că a efectuat, începând din 10 mai, peste 820 de lovituri, în special raiduri aeriene.