Partenerul de coaliție al Partidului Liberal Democrat (PDL), aflat la guvernare în Japonia, a trimis o delegație la Beijing în încercarea de a îmbunătăți relațiile, după ce călătoria a fost amânată din vară, pe fondul tensiunilor dintre cele mai mari două economii din Asia, scrie Reuters.

O delegație a partidului Komeito, condusă de Natsuo Yamaguchi, s-a întâlnit miercuri cu Cai Qi, șeful puternicului Secretariat al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC).

Partidele aflate la guvernare din ambele țări ar trebui „să înțeleagă cu exactitate dezvoltarea și intențiile strategice ale celeilalte părți”, a declarat Cai delegației japoneze, potrivit presei de stat chineze. Ambele părți ar trebui să colaboreze pentru a promova o înțelegere reciprocă „pozitivă” și „prietenoasă”, a declarat Cai, care este, de asemenea, membrul de rang cinci al Comitetului permanent al Politburo al PCC format din șapte persoane, cel mai înalt nivel al puterii politice din China, condus de președintele Xi Jinping.

Vizita a avut loc după rarele discuții față în față dintre Xi și premierul japonez Fumio Kishida, de asemenea lider al PDL, în marja unui summit al Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC) din Statele Unite, săptămâna trecută, în timpul căruia ambele părți și-au afirmat relația strategică.

Legăturile bilaterale au fost supuse unor tensiuni după ce cei doi vecini asiatici s-au confruntat pe teme de la eliberarea de către Japonia de apă radioactivă tratată în ocean până la revendicări teritoriale maritime, detenția cetățenilor japonezi, Taiwan și restricții la export.

Într-un sondaj realizat în rândul firmelor japoneze cu operațiuni în China, publicat marți, numărul companiilor care intenționează să se extindă în această țară a scăzut pentru prima dată sub 30%, reflectând astfel legăturile tensionate dintre cele două națiuni.