Oficial rus implicat în testul militar din regiunea Arhanghelsk - Confirmă explozia atomică
Viaceslav Solovyov, directorul științific al Centrului Nuclear Federal din Rusia, institut în cadrul căruia lucrau cinci oameni decedați în cursul testării unei rachete la o bază militară din regiunea Arhanghelsk, a confirmat că cercetătorii studiau surse de energie atomică de mici dimensiuni.
Oficialul a declarat, într-un interviu video postat duminică seară de o publicație locală, că institutul face cercetări privind „surse de energie de mici dimensiuni pe bază de materiale fisionabile", relatează publicația The New York Times. Mai mult, agenția atomică rusă, Rosatom, a confirmat indirect că accidentul a fost unul de natură nucleară, transmițând sâmbătă, la două zile după incident, că explozia a fost cauzată de o defecțiune la „sursa de energie pe bază de izotopi a unui motor de rachetă cu combustibil lichid".
Rosatom a precizat că în urma accidentului au decedat cinci cercetători din cadrul Centrului Nuclear Federal din Rusia. Ulterior, bilanțul accidentului a crescut la 7 morți.
Inițial, autoritățile militare ruse au susținut că accidentul s-a produs în cursul testării unui motor de rachetă cu combustibil lichid și au negat informațiile privind o creștere a radioactivității, contrazicând administrația orașului Severodvinsk, localitatea aflată în apropierea bazei unde a avut loc accidentul. Administrația orașului a anunțat că a detectat o creştere a radioactivităţii pentru o perioadă scurtă de timp, însă mesajul a fost șters ulterior fără nicio explicație.
Potrivit presei ruse, autoritățile locale au recomandat locuitorilor să consume suplimente pe bază iod, substanță folosită pentru a atenua efectele expunerii la radiații.
Deși încă nu a existat o reacție publică din partea SUA, oficiali din cadrul serviciilor americane de informații suspectează că accidentul s-a produs în cursul testării unui prototip al unei rachete cu propulsie nucleară, denumită 9M730 Burevestnick (SSC-X-9 Skyfall, potrivit terminologiei NATO).
Aceasta este o rachetă de croazieră anunțată de președintele rus Vladimir Putin, în martie 2018, despre care liderul de la Kremlin a afirmat are o "rază de acțiune nelimitată" și este "invincibilă în fața tuturor sistemelor antiaeriene și antirachetă existente și potențiale".
Mai multe rapoarte guvernamentale americane au indicat că potențiala dezvoltare de către Rusia a unei rachete cu propulsie nucleară reprezintă un nou tip de amenințare la adresa securității Statelor Unite.
Aceste rachete ar putea efectua manevre aleatorii în timpul zborului la altitudini joase, lucru care le-ar face aproape invulnerabile în fața sistemelor antibalistice americane din Alaska și California, care au drept rol să intercepteze rachetele balistice intercontinentale în momentul în care acestea zboară în spațiu pe o traiectorie relativ predictibilă.
Accidentul are loc într-un moment critic în cursul competiției nucleare între Statele Unite și Rusia. La începutul lunii, Administrația de la Washington a finalizat procesul de retragere din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, acuzând Moscova de încălcarea acordului. Mai mult, există temeri că acordul Noul START (Tratatul pentru Limitarea Armelor Strategice), ultimul acord major ce limitează dezvoltarea forțelor nucleare, care va expira în 2021, nu va fi reînnoit după această dată.
O serie de experți consideră ca fiind parțial fantasmagorice eforturile Administrației Vladimir Putin de a dezvolta astfel de arme, tehnologie pe care Statele Unite au încercat fără succes să o dezvolte în perioada Războiului Rece.
„În general sunt de părere că această tentativă de a dezvolta o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară cu rază de acțiune nelimitată este o nebunie", a declarat Ankit Panda, expert în cadrul Federației Oamenilor de Știință Americani.
Deși amploarea incidentului pare să fie cu mult mai redusă decât accidentul atomic de la Cernobîl, răspunsul lent al autorităților și secretomania din jurul situației a cauzat anxietate și confuzie în rândul locuitorilor din zonă și a atras atenția experților din SUA și Europa.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.