Olanda cu ochii pe România
Guvernul olandez a anunţat că va continua să facă presiuni la nivel european pentru a obliga România şi Bulgaria să ia măsuri mai eficiente pentru combaterea corupţiei. Guvernul olandez şi-a manifestat în numeroase rânduri nemulţumirea faţă de progresele lente ale României şi Bulgariei în combaterea corupţiei. Dacă situaţia nu se va schimba, vor exista consecinţe asupra transferului de fonduri UE către România şi Bulgaria şi asupra aderărării acestor ţări la spaţiul Schengen, avertizare făcută într-un raport al Ministerului afacerilor Externe de la Haga.
Raportul precizează că pe lângâ eforturile nesemnificative de a combate corupţia, modul de administrare al fondurilor UE este deficitar în aceste două ţări. Acest raport apare în condiţiile în care ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, a început o vizită de lucru la Haga, în cadrul căreia va prezenta progresele făcute de România în domeniul justiţiei. Olanda este una din cele mai critice ţări membre ale Uniunii Europene în privinţa stadiului reformei justiţiei şi luptei anticorupţie din România şi Bulgaria. Chiar la începutul acestui an, Olanda a avertizat România şi Bulgaria că riscă să se confrunte cu măsuri suplimentare din partea UE dacă nu va prezenta în această vară măsuri şi rezultate concrete în domeniul Justiţiei. Totodată, Olanda a fost una din ţările care au cerut ca Mecanismul de Cooperare şi Verificare aplicat României şi Bulgriei să fie menţinut în vigoare. Mai mult, Olanda a susţinut recent că România să fie sancţionată şi în plan financiar, prin suspendarea fondurilor europene, dacă raportul din acest an pe Justiţie nu constată progrese suficiente. În principiu, diagnosticul Olandei cu privire la România se referă la "lipsa voinţei politice de a implementa reforme ireversibile". În luna septembrie, Ministerul de afaceri de Externe olandez, la cererea Parlamentului European, va prezenta un raport care se va concentra exclusiv pe administrarea fondurilor europene. Deja plata unor fonduri către Bulgaria a fost suspendată din cauza administrării defectuoase.
Guvernul olandez susţine că este esenţial ca România şi Bulgaria să facă progrese reale pentru a evita deteriorarea credibilităţii Uniunii Europene. De aceea a fost menţinut Mecanismul de Cooperare şi Verficare, tocmai pentru a permite celorlalte state membre şi Comisiei Europene să monitorizeze situaţia îndeaproape şi să păstreze reformele necesare pe agenda politică.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.