Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că încearcă mereu să spună adevărul, atunci când poate, deși presa și oponenții l-a acuzat de mai multe ori pe liderul de la Casă Albă că minte și distorsionează adevărul.

 

"Chiar încerc. Mereu vreau să spun adevărul. Atunci când pot, spun adevărul", a afirmat președintele într-un interviu pentru postul ABC News.

Încă de la începutul președinției sale, o serie de instituiții media, inclusiv New York Times, Washington Post și Politifact, au relatat în repetate rânduri despre presupuse minciuni ori afirmații înșelătoare ale liderului de la Casa Albă. De la începutul mandatului, Washinghton Post a contabilizat aproape 5.000 de situaţii în care preşedintele a minţit, a folosit jumătăţi de adevăr, ori a prezentat distorsionat lucrurile.

Politifact, un proiect al Institutului Poynter, a strâns până acum 11 pagini de presupuse afirmații false ale lui Trump, pe teme precum ingerințele electorale ruse, contribuțiile statelor europene la NATO, imigrație, ori numărul spectatorilor la ceremonia de inaugurare a președinției sale. Președintele republican a fost criticat inclusiv de unii lideri conservatori în legătură cu unele afirmații discutabile.

Paul Ryan, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, l-a contrazis pe Donald Trump în legătura cu inițiativa acestuia de eliminare a dreptul obţinerii cetăţeniei americane prin naştere de către copiii imigranţilor aflaţi în ilegalitate. "Dreptul la cetăţenie prin naştere nu poate fi eliminat prin ordonanţă executivă", a declarat Paul Ryan.

Pe de altă parte, Trump acuză presa, în mod regulat, că prezintă distorsionat activitatea administrației sale.

Potrivit unui sondaj realizat recent de NPR/PBS/Marist, 42% din americani cu drept de vot consideră că Trump este de vină pentru declinul nivelului comportamentului civilizat între republicani și democrați.

Mai mult, sondajul indică faptul că aproape 80% din americani cu drept de vot susțin că sunt îngrijorați că declinul nivelului comportamentului civilizat la Washington ar putea incita la violență și acte de terorism.