Opt polițiști au fost răniți și alte 38 de persoane au fost reținute în timpul sau după protestul organizat duminică de opoziția din Serbia împotriva rezultatelor de la alegeri, au anunțat autoritățile sârbe, relatează Reuters.

Mii de protestatari s-au adunat duminică în centrul Belgradului pentru a cere anularea alegerilor locale și parlamentare care au avut loc în urmă cu o săptămână în Serbia, alegeri despre care observatorii internaționali susțin că inechitabile.

Protestatarii au spart geamurile de la principala intrare în primărie, iar poliția a intervenit cu gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea furioasă.

Ivica Ivkovic, șeful poliției, susține că doi polițiști au suferit răni grave.

„Vom continua să lucrăm pentru a menține pacea și ordinea și ne așteptăm să vedem mai multe arestări în legătură cu protestele de noaptea trecută”, a spus Ivkovic într-o conferință de presă.

„Situaţia de securitate în Serbia este stabilă, iar autorităţile vor continua activităţile coordonate pentru a proteja ordinea constituţională şi juridică" în ţară, a declarat luni şeful Biroului de Coordonare a Serviciilor de Securitate sârbe, Ivica Dacic, citat de agenţia de presă Tanjug.

Anterior, biroul s-a reunit pentru a analiza situaţia de securitate în urma încercării unor protestatari de a intra cu forţa duminică în Palatul Vechi - Primăria - din centrul Belgradului.

„Am condamnat în cei mai fermi termeni actul de intrare violentă în instituţii", acestea „nu au fost proteste politice, ci o încercare de a prelua puterea prin violenţă", a spus Dacic după o şedinţă a Biroului.

„S-a analizat situaţia de securitate. Desigur, s-a ajuns la concluzia că situaţia de securitate în Serbia este stabilă, în ciuda numeroaselor provocări care au fost prezente în ultimele zile şi în ciuda faptului că despre anunţul acestor activităţi violente, care vizează în primul rând sechestrarea instituţiilor prin violenţă şi distrugerea ordinii constituţionale, s-a vorbit cu câteva săptămâni înainte", a notat Dacic, adăugând că „toate elementele sistemului de securitate vor continua activităţi coordonate pentru protejarea ordinii constituţionale".

Rusia, aliată a Serbiei, susține că forțe susținute din străinătate încearcă să creeze probleme. Premierul la final de mandat Ana Brnabic a mulţumit serviciului secret rus pentru furnizarea de informaţii privind activităţile plănuite ale opoziţiei. „Acest lucru nu va fi popular în Vest", a spus Brnabic, din partea Partidului progresist sârb (SNS), la putere în Serbia, la o emisiune de televiziune.

Partidele de opoziţie au acuzat poliţia de utilizare excesivă a forţei, iar pe reţelele sociale au fost postate înregistrări cu poliţişti care băteau oameni pe străzile din apropiere de primărie.

O misiune internaţională de monitorizare a anunţat lunea trecută că SNS, partidul de guvernământ, a obţinut un avantaj incorect din cauza atitudinii partizane a media, influenţei inadecvate a preşedintelui Aleksandar Vucic şi a unor nereguli din timpul scrutinului precum cumpărarea voturilor.

R.C.