Orban descrie plastic relaţia cu Polonia. Îngrijorarea în UE creşte - Hoţii de cai ai Europei
Premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a inspirat dintr-un proverb local pentru a descrie relaţia cu Polonia, vorbind despre alianţa "hoţilor de cai", tendinţele naţionaliste şi populiste ale Budapestei şi Varşoviei generând preocupare la Bruxelles, comentează Reuters.
Viktor Orban, premierul de dreapta al Ungariei, s-a întâlnit recent cu Jaroslaw Kaczynski, liderul formaţiunii de guvernământ din Polonia - Lege şi Justiţie (PiS, dreapta).
"Există un proverb care spune că, dacă ai încredere în cineva, poţi fura cai împreună cu el. Cetăţenii ungari vor fura cu bucurie cai împreună cu polonezii", a declarat Viktor Orban pentru a descrie relaţiile puternice dintre cele două popoare.
De când a ajuns la putere, în 2010, Viktor Orban, în vârstă de 53 de ani, a devenit fiul vitreg naţionalist al Europei, generând critici vehemente de la Bruxelles şi din partea liderilor altor state europene din cauza atitudinii antiimigraţie şi a determinării de a consolida puterea sub controlul formaţiunii Fidesz. Dar, de anul trecut, când în Polonia a ajuns la putere formaţiunea de dreapta a lui Jaroslaw Kaczynski - Lege şi Justiţie (PiS) -, Viktor Orban are în sfârşit un prieten, comentează Reuters.
În contextul deciziei Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, Polonia şi Ungaria intenţionează să propună, la summitul de la Bratislava, mai multe puteri politice pentru statele membre UE în relaţia cu Bruxellesul.
"Se conturează o nouă identitate, se prefigurează o nouă identitate europeană, iar britanicii au respins-o", a declarat Orban în faţa lui Kaczynski, care a aplaudat, cu ocazia întâlnirii desfăşurate în staţiunea montană Krynica-Zdroj. "Acum, Europa este forţată să îşi recunoască erorile, iar noi, ţările central-europene, putem iniţia procesul de transformare", a continuat Orban.
Poziţiile Ungariei şi Poloniei le plasează în opoziţie clară cu Uniunea Europeană. Miercuri, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care la un moment dat a fost surprins de presă în timp ce îl întâmpina pe Viktor Orban la Bruxelles numindu-l în glumă "dictator", a reiterat miercuri susţinerea pentru aprofundarea integrării europene.
"Scopul actualei noastre cooperări este mult prea mic. De prea multe ori interesele naţionale sunt evocate în dezbaterile politice", a afirmat Juncker. Preşedintele CE probabil i-a avut în minte chiar pe Orban şi Kaczynski când a denunţat mişcările politice populiste, notează Reuters: "Populismul nu rezolvă probleme, populismul creează probleme; de aceea trebuie să recunoaştem acest lucru şi să luăm măsuri pentru a ne apăra", a insistat Juncker.
Chiar dacă Cehia şi Slovacia susţin opoziţia Poloniei şi Ungariei faţă de planul UE de distribuire a refugiaţilor, Praga şi Bratislava sunt considerate mai puţin entuziaste faţă de euroscepticism decât Varşovia şi Budapesta.
Summitul de la Bratislava va arăta în ce măsură Kaczynski şi Orban îşi pot convinge vecinii să îi urmeze.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.