Papa Francisc a emis, joi, un set de reguli privind raportarea abuzurilor sexuale săvârșite de membri ai Bisericii Catolice, cerând în premieră tuturor diocezelor să stabilească sisteme pentru gestionarea acestor cazuri.

Noile reguli impun diocezelor catolice din toată lumea să pună la punct un sistem „public și accesibil” pentru raportarea abuzurilor sexuale, dar și a cazurilor de acoperire a acestor infracțiuni, până la 1 iunie 2020. Noile norme vizează procedurile interne ale Bisericii Catolice, nu raportarea abuzurilor către autoritățile civile, și trebuie adoptate în absolut toate diocezele. Multe dintre diocezele din SUA și Europa au deja puse la punct astfel de sisteme, dar noile norme vor avea un impact semnificativ în țările unde nu există reguli de gestionare a cazurilor de acest tip.

Imaginea Bisericii Catolice este afectată de mai multe decenii de seriile de scandaluri vizând abuzuri sexuale săvârșite de membri ai săi din toată lumea.

Până în prezent, Biserica Catolică nu a avut un sistem universal de gestionare a cazurilor de abuzuri sexuale. Totuși, noile norme nu specifică și măsurile care trebuie luate în cazul membrilor Bisericii Catolice găsiți vinovați. Până în prezent, niciun oficial al Bisericii nu a fost sancționat pentru că a trecut sub tăcere cazuri de abuzuri sexuale.

În februarie, papa Francisc a cerut luarea unor „măsuri concrete”, în deschiderea unui inedit summit organizat la Roma, care a avut ca subiect agresiunile sexuale săvârșite de prelații Bisericii catolice.

„Poporul lui Dumnezeu ne privește și așteaptă de la noi nu numai condamnări simple și evidente, ci și pregătirea unor măsuri concrete și eficace”, a declarat suveranul pontif argentinian participanților la summit - președinți ai 114 conferințe episcopale, lideri ai bisericilor răsăritene și ai unor congregații religioase, precum și înalți prelați de la Vatican, convocați la Roma. „Trebuie luate măsuri concrete”, a mai spus papa, o idee care nu era inclusă în discursul său oficial, transmis reprezentanților presei în avans.

„În fața flagelului agresiunilor sexuale săvârșite de oameni ai Bisericii asupra minorilor”, papa Francisc a cerut participanților la summit să audă „strigătul micuților care cer să se facă dreptate”. Papa Francisc va face o vizită în România între 31 mai și 2 iunie.