UE a dezvăluit detaliile unui plan în valoare de 20 de miliarde de euro pentru crearea de noi situri dotate cu supercomputere uriașe în Europa, destinate dezvoltării noii generații de modele de inteligență artificială, informează The Guardian.

Publicând o strategie menită să transforme Europa într-un „continent AI”, vicepreședinta Comisiei Europene, Henna Virkkunen, a declarat că tehnologia se află în centrul eforturilor de a face Europa mai competitivă, mai sigură și mai suverană din punct de vedere tehnologic, adăugând: „Cursele globale pentru AI sunt departe de a se fi încheiat”.

Uniunea Europeană încearcă să țină pasul cu Statele Unite și China, care au preluat conducerea globală în dezvoltarea tehnologiei ce alimentează din ce în ce mai multe site-uri de cumpărături și mașini autonome și se preconizează că va juca un rol transformator în domeniile sănătății, securității, apărării și producției avansate.

Statele Unite dețin un avans semnificativ în domeniul AI, mult înaintea Chinei. Un raport al Universității Stanford publicat săptămâna aceasta arată că, în 2024, 40 de „modele AI influente” au fost produse de instituții din SUA, comparativ cu 15 în China și trei în Europa (toate franceze).

UE a început deja un plan pentru construirea a 13 fabrici de AI, locații echipate cu supercomputere și centre de date, unde cercetătorii dezvoltă și testează modele de AI.

Noile „gigafabrici” de AI ar fi mult mai mari, vizând ceea ce Comisia a numit „moonshots”: inovații semnificative în domeniul sănătății, biotehnologiei, industriei, roboticii și descoperirilor științifice.

În timp ce cele mai performante fabrici AI au supercomputere echipate cu până la 25.000 de procesoare avansate AI, o gigafabrică ar depăși 100.000 de procesoare AI, conform documentului de strategie.

Aceste facilități care consumă multă energie și care necesită cantități uriașe de apă pentru răcire, ar trebui să funcționeze „pe cât posibil” cu energie verde, a spus un oficial al UE, care a menționat și planurile de „reciclare” a apei utilizate.

Oficialii UE estimează că vor fi construite între trei și cinci gigafabrici AI în UE, fiecare cu o valoare de aproximativ 3-5 miliarde de euro, comparativ cu 600 de milioane de euro pentru cea mai mare fabrică AI. Comisia caută să adune 20 de miliarde de euro, folosind fonduri publice pentru a stimula investițiile private, printr-o facilitate oferită de Banca Europeană de Investiții. Blocul comunitar mai dorește să dezvolte semiconductori AI fabricați în Europa, cipuri avansate esențiale pentru fabricile de AI.