Peste 60.000 de ucraineni s-au întors până în acest moment în țară să lupte contra rușilor, a anunțat sâmbătă ministrul ucrainean al Apărării. Rușii par decis să bombardeze până ”la supunere”. Evacuarea civililor blocată de bombardamente.

 

Ministrul Apărării Oleksii Reznikov a anunțat sâmbătă pe Twitter că 66.224 de oameni s-au întors în Ucraina să lupte împotriva rușilor.

„Atât de mulți oameni s-au întors din străinătate în acest moment pentru a-și apăra Țara de hoardă. Acestea sunt încă 12 brigăzi combatante și motivate! Ucraineni, noi suntem invincibili”, a scris Oleksii Reznikov pe rețeaua de socializare.

Pe de altă parte, un oficial american a declarat pentru CNN că Rusia plănuiește să desfășoare până la 1.000 de mercenari în plus în viitorul apropiat în Ucraina.

Forțele de mercenari vor ajuta unitățile care au intrat în impas, a declarat oficialul. Acesta a adăugat că SUA consideră că mercenarii aflați deja în Ucraina „au avut performanțe slabe atunci când s-au confruntat cu o rezistență mai puternică decât se așteptau din partea ucrainenilor” și că până la 200 de astfel de mercenari au fost deja uciși în război de la sfârșitul lunii februarie.

 

Bombardamente până la supunere

Rusia pare acum pregătită să „bombardeze orașele până la supunere”, a declarat vineri un înalt oficial occidental din domeniul informațiilor, ceea ce ar putea include o creștere semnificativă a numărului de victime civile.

CNN notează că alți oficiali au observat o schimbare în strategia rusă de la ținte militare la civili.

„Zilele care vor urma vor fi probabil mai rele, cu mai mulți morți, mai multă suferință și mai multă distrugere, pe măsură ce forțele armate ruse aduc armament mai greu și își continuă atacurile în întreaga țară”, a declarat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

 

Evacuarea civlilor din Mariupol, amânată de bombardamente

Viceprimarul din Mariupol, Serhiy Orlov, a spus pentru BBC că orașul este încă sub bombardament și că există, de asemenea, rapoarte potrivit cărora luptele sunt în curs de desfășurare aproape de capătul traseului de evacuare.

„Rușii continuă să ne bombardeze și să folosească artileria. Este o nebunie”, a spus Serhiy Orlov.

„Nu există încetare a focului în Mariupol și nu există încetare a focului pe tot traseul. Civilii noștri sunt gata de avacuare, dar nu pot scăpa sub bombardament”, a adăugat acesta.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că sâmbătă se vor deschide coridoarele umanitare din orașele Mariupol și Volnovakha. Un „regim de liniște” va fi implementat pentru ca populația civilă să părăsească orașele, a precizat Ministerul Apărării.

Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării spune că „naționaliștii” ucraineni au împiedicat civilii să părăsească orașele pentru care fuseseră stabilite coridoane umanitare, potrivit agenției ruse de știri Ria, citate de BBC. Ministerul a anunțat că forțele rusești au fost atacate după ce au înființat coridoare umanitare.