Cuirasatul german Schleswig-Holstein a tras în Polonia, în urmă cu 70 de ani, la 1 septembrie 1939, la ora 04.45, primele lovituri de tun care declanşau cel de-al Doilea Război Mondial, împotriva bazei poloneze de la Westerplatte, lângă Gdansk, relatează AFP.

 

Acest atac a marcat începutul unui război care s-a soldat cu 50 de milioane de morţi în întreaga lume, dintre care aproximativ şase milioane în Polonia. "Polonia doreşte ca 1 septembrie 1939 să rămână înscrisă în memorie ca data începerii celui mai mare cataclism din secolul al XX-lea, legată de agresiunea Gemaniei, şi apoi a Rusiei sovietice, împotriva Poloniei", a declarat premierul polonez, Donald Tusk. Azi, circa 20 de şefi de guverne marchează această aniversare la monumentul dedicat apărătorilor de la Westerplatte. Printre invitaţi se află cancelarul german, Angela Merkel, premierul rus, Vladimir Putin, şi premierii francez, Francois Fillon, italian, Silvio Berlusconi, ucrainean, Iulia Timoşenko, şi suedez, Fredrik Reinfeldt, care este şi preşedintele în exerciţiu al Uniunii Europene. Administraţia americană va fi reprezentată de fostul secretar al Apărării William Perry şi de consilierul pentru Securitate naţională, James Jones. Nivelul scăzut al delegaţiei americane a suscitat comentarii de nemulţumire în Polonia. Angela Merkel şi Vladimir Putin sunt aşteptaţi în mod special, în contextul în care interpretările istorice ale războiului sunt diferite în cele trei ţări. Odată cu apropierea aniversării, presa poloneză a prezentat o serie de declaraţii ale istoricilor ruşi, care acuză Polonia că ar fi încheiat, în anii 1930, un pact cu Hitler, aruncând asupra Varşoviei o parte a responsabilităţii pentru declanşarea conflictului.

La 1 septembrie 1939, fără nicio declaraţie formală de război, forţele armate germane atacau Polonia. După 17 zile, fosta Uniune Sovietică invada estul Poloniei, în virtutea unei clauze secrete a unui pact germano-sovietic, încheiat la 23 august 1939. Amintirea celui de-al Doilea Război Mondial este în continuare foarte puternică în Polonia. Între 5,6 şi 5,8 milioane de cetăţeni polonezi, dintre care trei milioane de evrei, au murit în acest conflict, conform unor calcule recente făcute de istorici polonezi.