Polonia i-a cerut Comisiei Europene să retragă procedurile judiciare împotriva Varșoviei în privința cotelor obligatorii de relocare a imigranților și a anunțat că este pregătită să-și susțină cauza în instanță. Şi Guvernul Ungariei a anunţat că nu va renunța la opoziția față de introducerea cotelor europene obligatorii pentru imigranți.

La 13 iunie, Comisia Europeană a lansat procedurile de infringement împotriva Cehiei, Ungariei și Poloniei, pentru faptul că nu au acceptat refugiați în cadrul planului comun de relocare a acestora.

„Polonia a trimis o moțiune Comisiei Europene, solicitându-i să întrerupă procedura de infringement în curs. În cazul în care demersul va fi continuat, Polonia este pregătită să își susțină cauza în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat al diplomației de la Varșovia.

Și ministrul polonez de Interne, Mariusz Blaszczak, a avut o poziție fermă în privința subiectului imigranților și a precizat că politica UE este periculoasă.

„Paris, Stockholm, Bruxelles, Berlin, Manchester, Barcelona. Câte orașe europene mai trebuie să fie atacate de teroriști, astfel încât Uniunea Europeană să se trezească? Oare Comisia Europeană recunoaște că acceptarea oarbă a tuturor celor care vin pe țărmurile Europei este asemănătoare cu punerea unui ștreang în jurul gâtului Europei?”, a spus Blaszczak.

Partidul de guvernământ din Polonia, Lege și Justiție (PiS), a criticat în repetate rânduri schema de relocare a Uniunii Europene, prin care fiecare stat membru trebuie să găzduiască un anumit număr de imigranți pentru a ușura presiunile asupra Greciei și Italiei, țări care se confruntă cu sosirea în masă a refugiaților pe Marea Mediterană. Planul de relocare a 160.000 de refugiați din Italia și Grecia în alte țări europene, în decurs de doi ani, a fost aprobat de UE în septembrie 2015, printr-un vot cu majoritate calificată. Dar până în prezent au fost relocate puțin peste 20.000 de persoane, iar Cehia, Ungaria și Polonia nu au primit niciun refugiat.

Guvernul Ungariei nu va renunța la opoziția față de introducerea cotelor europene obligatorii pentru imigranți, a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului Justiției de la Budapesta, Krisztian Kecsmar. Gvernul a trimis un răspuns către Comisia Europeană, care a lansat procedura de infringement împotriva Ungariei pe această temă. În scrisoarea trimisă la Bruxelles, guvernul de la Budapesta obiectează împotriva „aplicarea unor standarde duble” de către Comisie și față de „termene limită neobișnuit de rapide” stabilite pentru ca Ungaria să acționeze. Krisztian Kecsmar susține că, deși „proape niciun” stat membru al UE nu a respectat decizia comunității privind cotele, Comisia Europeană a inițiat proceduri doar împotriva a trei țări. Oficialul ungar a adăugat că nici măcar acei membri ai UE care au votat în favoarea deciziei nu au respectat-o.