Polonia şi Ungaria - Poziții ferme despre egalitatea de gen
Ungaria şi Polonia au respins, la Summitul Social al Uniunii Europene, desfășurat la Porto, în Portugalia, includerea expresiei „egalitate de gen” în declaraţia finală. De asemenea, prim-ministrul Croaţiei cere ca Uniunea Europeană să adopte certificatul de vaccinare.
La Summitul Social al Uniunii Europene din Portugalia, tensiunile nu au lipsit, fiind provocate de reprezentanţii Poloniei şi Ungariei.
Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au negociat textul publicat după Summitul Social care a avut loc la Porto.
Iniţial, acest text menţiona promovarea egalităţii genurilor. Însă Ungaria şi Polonia s-au opus acestei exprimări, ceea ce a dus la iritarea partenerilor europeni.
Până la urmă, liderii europeni au promis să promoveze egalitatea pentru fiecare individ.
Dacă Ungaria a avut astfel de probleme pe agendă, vecinii croaţi sunt cu gândul doar la turism. Prim-ministrul ţării a solicitat să fie finalizat cât mai rapid un sistem pentru libera circulare a cetăţenilor UE. Până în prezent, 30% dintre aceştia au primit cel puţin o doză de vaccin.
„Obiectivul nostru este să creăm condiţii astfel încât să avem din nou un sezon turistic, cel puţin la acelaşi nivel sau chiar mai bine ca anul trecut. Avem un slogan al departamentului de turism: "Să fiţi în siguranţă în Croaţia". Vom face tot ce putem să creştem viteza de vaccinare a cetăţenilor pentru a ne asigura că fiecare turist care vine în Croaţia se simte în siguranţă”, a spus Andrej Plenkovic, premierul Croaţiei.
Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat, sâmbătă, la reuniunea informală a Consiliului European de la Porto, apelul la consolidarea coordonării la nivelul Uniunii Europene, arătând că imunizarea populaţiei împotriva Covid-19 rămâne prioritară, context în care este importantă asigurarea necesarului de vaccinuri, eforturile Comisiei Europene în acest sens fiind pe deplin apreciate, informează Administraţia Prezidenţială.
În cadrul reuniunii informale a Consiliului European, şefii de stat şi de guvern au avut un nou schimb de opinii cu privire la coordonarea la nivel UE în contextul pandemiei de Covid-19, cu accent pe situaţia epidemiologică actuală şi derularea campaniilor de vaccinare, inclusiv din perspectiva asigurării necesarului de vaccinuri şi a comunicării publice. Au fost abordate în discuţii şi aspectele de interes privind instituirea certificatului digital, precum şi sprijinul pentru statele terţe.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.