India va urmări să se transforme într-o ţară dezvoltată în 25 de ani, cu politici pentru a susţine puternic producţia internă, apărarea şi tehnologia digitală, a declarat prim-ministrul Narendra Modi într-un discurs rostit luni cu ocazia zilei naţionale, informează Reuters.

Vorbind la Fortul Roşu ridicat în secolul al XVII-lea în New Delhi în timp ce India sărbătoreşte 75 de ani de independenţă faţă de puterea colonială britanică, Modi i-a îndemnat pe tineri să-şi consacre cei mai buni ani pentru cauza ţării.

„Trebuie să transformăm India într-o ţară dezvoltată în următorii 25 de ani", a spus Modi, în vârstă de 71 de ani, purtând un turban în culorile drapelului indian, în discursul său de 75 de minute în hindi.

Banca Mondială clasifică India în prezent drept o economie cu venituri medii inferioare - adică ţări cu PIB pe cap de locuitor între 1.086 USD şi 4.255 USD. Ţări precum Statele Unite au un venit pe cap de locuitor de 13.205 USD sau mai mult.

India este a şasea cea mai mare economie din lume şi este de aşteptat să crească cu peste 7% în anul fiscal curent ce se încheie în martie 2023 - cel mai rapid dintre marile economii. Mulţi experţi spun că economia Indiei s-ar putea extinde pentru a deveni a treia cea mai mare din lume până în 2050 după Statele Unite şi China, deşi venitul pe cap de locuitor, în prezent în jur de 2.100 USD, poate rămâne scăzut în comparaţie cu multe ţări.

Cu aproximativ 1,4 miliarde de locuitori, India este de aşteptat să depăşească China ca cea mai populată ţară din lume anul viitor. Ţări precum Statele Unite văd deja India ca o viitoare provocare faţă de influenţa dominantă a Chinei în Asia şi dincolo de ea. Preşedintele american Joe Biden a felicitat duminică India pentru ziua sa naţională şi a spus că Statele Unite şi India sunt "parteneri indispensabili" care trebuie să continue să lucreze împreună pentru a aborda provocările globale în anii următori.

Pakistanul, vecinul Indiei, care a făcut parte din India Britanică şi a devenit independent în acelaşi timp, şi-a sărbătorit ziua independenţei duminică.