Prim-ministrul Pakistanului, Imran Khan, a încercat, în cadrul reuniunii Adunării Generale ONU, să tragă un semnal de alarmă asupra potențialului de escaladare nucleară a tensiunilor existente în regiunea Kashmir, relatează site-ul agenției Reuters.

Disputele dintre India și Pakistan asupra regiunii Kashmir au cunoscut cote alarmante în luna februarie, când cele două state au fost aproape de un conflict, India bombardând teritoriul pakistanez și ambele lansând avioane de război.

Tensiunile au fost aplanate temporar prin decizia Pakistanului de a elibera un pilot de origine indiană prăbușit pe teritoriul pakistanez. Hotărârea Indiei de a elimina un articol constitutional care prevedea statutul semiautonom al teritoriului din Kashmir aflat sub controlul său a reinstalat starea tensionată dintre cele două state.

Imran Khan susține faptul că demersul Indiei a fost determinat de ideologia naționalistă hindusă a premierului indian, Narendra Modi, pe care l-a catalogat ca fiind „fascist”.

Prim-ministrul pakistanez avertizează comunitatea internațională asupra posibilității apariției de proteste în rândul populației musulmane din regiune, atunci când măsurile de securitate vor fi ridicate. „Mă tem că va fi un masacru și că lucrurile vor scăpa de sub control”, avertizează liderul de la Islamabad.

„Principalul motiv pentru care am venit aici este să-i întâlnesc pe liderii lumii, în cadrul ONU, și să vorbesc despre această [situație, n.red.]”; „Este pentru prima dată de la criza cubaneză când două puteri nucleare stau față în față. Noi am ajuns față în față în februarie”, a declarat premierul pakistanez, Imran Khan.

Prim-ministrul Pakistanului a cerut ajutor, în rezolvarea crizei regiunii Kashmir, din partea liderilor Statelor Unite, Germaniei, Franței și Marii Britanii. Președintele american, Donald Trump, și-a oferit sprijinul în medierea rezolvării problemei, doar dacă cele două state, India și Pakistan, vor ajunge la un acord.