Statele Unite vor oferi asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de 2,98 miliarde de dolari, a declarat miercuri preşedintele Joseph Biden, subliniind că Washingtonul va continua să susţină poporul ucrainean „în lupta pentru apărarea suveranităţii".

„În numele tuturor americanilor, felicit poporul Ucrainei cu ocazia Zilei Independenţei. În ultimele şase luni, ucrainenii au inspirat lumea prin curajul extraordinar şi dedicarea pentru libertate. Au stat determinaţi şi puternici în faţa invaziei totale a Rusiei în Ucraina. Iar astăzi nu este doar o celebrare a trecutului, ci este şi o afirmare clară a faptului că Ucraina rămâne în mod mândru şi va rămâne o naţiune suverană şi independentă", a afirmat preşedintele Biden într-un comunicat postat pe site-ul Casei Albe.

„Statele Unite ale Americii menţin angajamentul de susţinere a poporului Ucrainei în continuarea luptei pentru apărarea suveranităţii. În cadrul acestui angajament, sunt mândru să anunţ cea mai mare tranşă de asistenţă pentru securitate de până acum - aproximativ 2,98 de miliarde de dolari în arme şi echipamente care vor fi furnizate prin intermediul Iniţiativei de Asistenţă pentru Securitate în Ucraina. Aceste fornduri vor permite Ucrainei să achiziţioneze sisteme antiaeriene, sisteme de artilerie şi muniţie, sisteme anti-drone şi radare pentru a garanta continuarea acţiunilor de apărare pe termen lung", a precizat Biden.

Valoarea susţinerii militare acordate de Washington Kievului a depăşit 13 miliarde de dolari de la începerea mandatului Administraţiei Joseph Biden.

„Ştiu că actuala zi a independeţei este o celebrare amară pentru mulţi ucraineni, în condiţiile în care mii de oameni au fost ucişi sau răniţi, iar mulţi alţii au căzut victime atrocităţilor şi atacurilor ruse. Dar cele şase luni de atacuri neîncetate au făcut doar să consolideze mândria ucrainenilor pentru ei înşişi, pentru ţara lor şi pentru cei 31 de ani de independenţă. Astăzi şi în fiecare zi, suntem alături de poporul ucrainean pentru a proclama că întunericul care conduce autocraţia este în totală discrepanţă cu flacăra libertăţii care luminează sufletele oamenilor liberi peste tot. Statele Unite, inclusiv mândrii ucraineni-americani, aşteaptă să continue sărbătorirea Ucrainei ca stat democratic, independent, suveran şi prosper în următoarele decenii", a subliniat Biden.