Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a îndemnat duminică Grecia „să-şi deschidă porţile'' în faţa migranţilor, pe care Ankara i-a anunţat că şi-a deschis frontierele sale, şi să-i lase să intre în celelalte ţări ale Uniunii Europene.

„Hei, Grecia! Îţi lansez un apel... Deschide-ţi şi tu porţile şi eliberează-te de această povară!", a declarat Erdogan într-un discurs televizat, la Istanbul. "Lasă-i (pe migranţi) să se ducă în alte ţări europene", a adăugat el.

Noi confruntări au izbucnit, sâmbătă dimineaţă, la graniţa Greciei cu Turcia, în contextul în care mii de refugiaţi încearcă să ajungă în Grecia, iar forţele de ordine din această ţară încearcă să îi împiedice.

Potrivit unei surse din Guvernul de la Atena, peste 1.200 de persoane au încercat să intre ilegal în Grecia în decursul unei zile, iar 27 de migranţi au fost arestaţi în timp ce încercau să treacă ilegal graniţa. Din acest motiv, Guvernul a decis să trimită forţe suplimentare la frontieră, pentru a avea un control mai mare asupra situaţiei.

Potrivit unor martori, de pe teritoriul Turciei ar fi fost lansate fumigene şi gaze lacrimogene către partea elenă a frontierei. Totodată, şi forţele de ordine din Grecia au folosit gaze lacrimogene împotriva migranţilor care încearcă să treacă graniţa.

Mii de migranţi încearcă să treacă frontiera între Turcia şi Grecia după ce preşedintele turc a anunţat la 29 februarie că va înceta să respecte un acord încheiat în martie 2016 cu UE şi care prevedea ca migranţii să rămână în Turcia în schimbul unui ajutor financiar european pentru Ankara.

În conformitate cu acest acord, Turcia acceptase să oprească fluxul de migranţi care fugeau de războiul din Siria, în schimbul mai multor mii de euro. Însă Ankara estimează că ajutorul obţinut este insuficient pentru a face faţă costurilor cu cei patru milioane de migranţi şi refugiaţi, în principal sirieni, pe care ea îi primeşte de ani de zile.

Turcia vrea de asemenea să obţină susţinerea UE pentru operaţiunile sale militare în nordul Siriei. Ofensiva regimului sirian, susţinut de Moscova, în provincia Idlib (nord-vest), ultimul bastion al insurgenţilor în Siria, a provocat o catastrofă umanitară, cu aproape un milion de refugiaţi. Ankara se teme că aceştia s-ar putea îndrepta spre teritoriul său.