Protejarea datelor personale pe internet - În război cu Facebook
Ajuns la vârsta de 26 de ani şi devenit între timp jurist, Max Schrems a convins 60.000 de persoane să se asocieze plângerii sale depuse în această lună la un tribunal din Viena contra celebrei reţele de socializare, care numără 1,2 miliarde de utilizatori activi în fiecare lună.
"Am dat în judecată Facebook pentru politica sa de confidenţialitate, participarea la programul de spionaj Prism al serviciilor secrete americane, funcţia «Graph Search», urmărirea activităţii utilizatorului pe alte pagini decât cele ale reţelei Facebook (prin intermediul butonului «Like»), alături de alte 20 de infracţiuni", a declarat reclamantul, care îşi finalizează în această perioadă teza de doctorat pe această temă şi tocmai a publicat romanul "Luptă-te pentru datele tale!".
Max Schrems, el însuşi utilizator al reţelei Facebook din anul 2007, spune că ideea i-a venit în timpul unei conferinţe organizate în Sillicon Valley, unde se afla în cadrul unui schimb de experienţă între studenţi.
"Americanii râdeau pe faţă de europeni pentru insistenţa lor asupra drepturilor fundamentale", reaminteşte el.
Ulterior, studentul a cerut companiei Facebook să îi trimită o compilaţie cu datele sale personale şi a primit un fişier de 1.222 de pagini, care repertorizau cu minuţiozitate toate informaţiile sale prezente pe site, inclusiv acelea pe care credea că le-a şters.
Din acel şoc, Max a învăţat o lecţie: "Pentru giganţii internetului, datele personale reprezintă noul petrol. Vor să le dobândească, asta e tot".
În august 2011, Max Schrems a denunţat Facebook pentru prima dată pentru deţinere abuzivă de date personale în faţa Autorităţii pentru protecţia vieţii private din Irlanda (DPC), ţară în care se află sediul european al reţelei de socializare. Peste 60.000 de internauţi din toată Europa au cerut să se asocieze procesului colectiv care a fost iniţiat apoi la Viena pentru a amplifica demersul din 2011. Tânărul militant austriac i-a îndemnat pe toţi utilizatorii de Facebook să îi susţină iniţiativa, pe site-ul www.fbclaim.com. Din cauza lipsei de personal care să verifice identitatea fiecăruia, el a limitat pentru moment la 25.0000 numărul coreclamanţilor, care solicită fiecare daune de 500 de euro de la compania Facebook.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.