Putin, acuzat de comunitatea evreilor din Lituania - „A falsificat istoria”
Liderii comunităţii evreilor din Lituania l-au acuzat marţi pe preşedintele rus Vladimir Putin de falsificarea istoriei.
Preşedintele rus a declarat într-un articol publicat la 18 iunie în The National Interest că cele trei ţări baltice nu au fost anexate, ci încorporate în cadrul URSS în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, informează AFP. Aducând un omagiu celor care şi-au pierdut viaţa în lupta cu naziştii, comunitatea evreiască din această ţară baltică a respins tentativele şefului statului rus de a minimaliza crimele sovietice în Lituania, Letonia şi Estonia.
„Noi, descendenţii evreilor din Lituania, ne opunem acestei falsificări a istoriei de sclavie a Lituaniei noastre independente”, au declarat şefa comunităţii Faina Kukliansky şi deputatul Emanuelis Zingeris într-o declaraţie comună.
„Aderarea acestora la URSS a fost pusă în aplicare pe o bază contractuală, cu acordul autorităţilor alese”, a scris Putin în articolul său, afirmând că alipirea celor trei ţări baltice s-a făcut „în conformitate cu dreptul internaţional şi naţional de la acea vreme”.
În statele baltice, care erau independente după Primul Război Mondial, preluarea controlului de către sovietici a marcat începutul unor decenii de ocupaţie sovietică brutală. „Evreii lituanieni au devenit grupul etnic cel mai persecutat de către ocupanţii sovietici”, au declarat liderii comunităţii evreieşti din această republică baltică. „Majoritatea evreilor din Lituania nu dorea un guvern sovietic”, spun ei.
URSS a invadat ţările baltice în 1940 în urma aşa-numitului Pact Molotov-Ribbentrop, semnat cu Germania nazistă. Un an mai târziu, în iunie, sovieticii au deportat circa 43.000 de cetăţeni baltici, între care mii de evrei, înainte ca aceştia să fie vânaţi de nazişti. În timpul războiului, aproape toţii evreii din regiune au fost ucişi, în timp ce prezenţa sovietică de mai târziu a avut ca rezultat reînnoirea deportărilor a sute de mii de persoane şi provocarea unei rezistenţe armate care nu a încetat până în 1953. Cele trei state baltice şi-au redobândit independenţa în anii 1990-1991. În 2004, ele au devenit membre ale UE şi NATO. Moscova, care refuză să recunoască preluarea controlului de către sovietici asupra ţărilor baltice drept ocupaţie, nu a prezentat niciodată scuze şi nici nu a oferit reparaţii. Preşedintele Vladimir Putin a acuzat în repetate rânduri Occidentul de minimalizarea contribuţiei sovietice la înfrângerea nazismului.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.