Rachete lansate de China în timpul operaţiunii militare - Au căzut în apropierea Japoniei
Cel puţin cinci rachete lansate de armata chineză în cursul exerciţiilor militare de amploare lansate în jurul Taiwanului ca reacţie la vizita lui Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, au căzut în apropierea Japoniei.
Ministerul Apărării de la Tokyo a comunicat că cinci rachete chineze au căzut în zona economică exclusivă a Japoniei. Guvernul Japoniei a transmis o notă de protest Chinei, conform cotidianului La Repubblica.
Takeyoshi Mori, adjunct al ministrului nipon de Externe, l-a sunat pe ambasadorul Chinei, Kong Xuanyou, pentru a condamna vehement incidetul. Guvernul de la Tokyo cere Beijingului să oprească imediat exerciţiile militare din jurul Taiwanului.
„Faptul că au căzut rachete în apele noastre, în zona economică exclusivă, reprezintă o problemă gravă care vizează securitatea noastră şi siguranţa cetăţenilor. Acţiunile Chinei au impact grav asupra păcii şi stabilităţii regionale şi asupra comunităţii internaţionale", a afirmat Takeyoshi Mori, citat de site-ul Sankei.com.
Armata chineză a lansat joi dimineaţă cele mai ample exerciţii militare în jurul Taiwanului, ca reacţie la vizita la Taipei a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi. China a condamnat vehement acţiunile provocatoare ale Statelor Unite. „Statele Unite au cauzat problemele, au generat criza şi continuă să amplifice tensiunile. Vizita lui Pelosi la Taipei nu a fost pentru apărarea democraţiei şi a libertăţii, ci pentru a lansa o provocare şi a încălca suveranitatea şi integritatea Chinei", a declarat joi Wang Yi, ministrul chinez de Externe.
În acest context, Ministerul de externe de la Beijing a anunţat joi că ministrul Wang Yi şi-a anulat o întâlnire cu omologul său nipon, Hayashi Yoshimasa, care ar fi trebuit să aibă loc la reuniunea ASEAN din Cambodgia, transmite Reuters.
Purtătoarea de cuvânt a ministerului, Hua Chunying, a declarat că partea chineză este foarte nemulţumită de un comunicat al G7 - grupul ţărilor avansate economic, din care face parte şi Japonia - referitor la Taiwan.
„Noi, miniştrii de Externe din statele G7 - Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA - alături de Înaltul reprezentant al Uniunii Europene, reafirmăm angajamentul comun de menţinere a ordinii internaţionale bazate pe reguli, a păcii şi stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan şi în alte zone. Suntem preocupaţi de anunţurile recente privind acţiuni ameninţătoare ale Republicii Populare China, mai ales de exerciţiile cu muniţie reală şi de acţiunile coercitive de tip economic, care riscă să genereze escaladarea situaţiei într-un mod care nu este necesar", anunţă Grupul G7, conform unui comunicat postat pe site-ul Guvernului britanic.
„Nu există nicio justificare de utilizare a unei vizite ca pretext pentru activităţi militare agresive în Strâmtoarea Taiwan. Este normal şi este o rutină ca parlamentarii ţărilor noastre să efectueze deplasări internaţionale. Reacţia Chinei în sensul escaladării situaţiei riscă să genereze tensiuni suplimentare şi să destabilizeze regiunea", precizează Grupul G7.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.