Bombardamentele rusești continuă în Harkov, pe fondul luptelor grele din jurul Izium, anunță autoritățile ucrainene. Numeroase persoane se aflau în gara din Kramatorsk, în estul Ucrainei, care a fost lovită de rachete ruseşti.

 

Forțele ruse au bombardat orașul Harkov, a declarat vineri guvernatorul militar regional, în condițiile în care luptele grele continuă în estul Ucrainei„

„În ultimele 24 de ore, forțele de ocupație rusești au tras de 48 de ori cu artilerie, mortiere, tancuri și lansatoare multiple de rachete în Saltivka, Piatyhatky, Oleksiivka, Derhachi și în centrul orașului", a declarat Oleh Syniehubov, șeful administrației militare regionale din Harkov, pe Telegram. Guvernatorul anunță că există victime în urma atacurilor aeriene. 

„Până în prezent, există 15 răniți în Harkov și în raion", a spus acesta, potrivit CNN. Syniehubov a precizat că bombardamentele au avariat grav o conductă de gaz și că echipele de urgență lucrează la fața locului.

Bombardamentul asupra Harkovului are loc pe fondul luptelor grele din partea de sud a regiunii. Autoritățile ucrainene au îndemnat civilii să evacueze o serie de orașe și așezări din estul Ucrainei.

„Luptele continuă în direcția Izium. Continuăm evacuarea, în special din Barvinkove și Lozova", a precizat guvernatorul ucrainean. Prezența forțelor rusești în jurul Harkovului ar putea arăta că orașul Sloviansk din estul Ucrainei va fi următoarea țintă a ofensivei a militarilor din Rusia, susține Institutul pentru Studiul Războiului.

 

Atac cu rachete asupra gării din Kramatorsk

 

Cel puțin 30 de ucraineni au fost uciși și peste 100 răniți într-un atac cu rachete în Donețk, anunță Sky News. Numeroase persoane se aflau în gara din Kramatorsk, în estul Ucrainei, care a fost lovită de rachete, așa cum a declarat guvernatorul regiunii. Civilii încercau să plece din zona care, probabil, va fi ținta unui atac important al rușilor.

Două rachete rusești au lovit o gară din Kramatorsk, în estul Ucrainei, provocând victime, a anunțat şi compania feroviară de stat. Anterior, un atac aerian asupra unei căi ferate a blocat mai multe trenuri tot în zona de est.

Gara bombardată de ruși este folosită pentru evacuarea civililor din zonele atacate de trupele Rusiei.

Rusia neagă responsabilitatea pentru atacul cu rachete din Kramatorsk. Eduard Aleksandrovici Basurin, purtătorul de cuvânt al comandamentului „miliției populare" din Republica Populară Donețk, a declarat că atacurile au fost o „provocare" ucraineană, anunță Sky News.

Ministerul rus al Apărării a declarat că o rachetă folosită în atac a fost folosită doar de armata ucraineană. Armata rusă nu a avut niciun obiectiv atribuit la Kramatorsk vineri, a precizat ministerul, potrivit Sky News.

Anterior, au apărut informații potrivit cărora trei trenuri de evacuare au fost blocate după un atac aerian asupra unei căi ferate controlate de Ucraina în apropiere de stația Barvinkove din estul Ucrainei.

Trenurile care pleacă din Slovyansk, Kramatorsk și Lyman, care se află în regiunea Donețk, au fost blocate, a relatat postul de radio Hromadske. De asemenea, deputatul ucrainean Lesia Vasylenko a anunțat că alte lovituri aeriene au lovit linia de cale ferată în partea de nord a regiunii Donețk.

Președintele ucrainean, Volodmir Zelenski, a declarat că „răul rusesc nu are limite”, după atacul din gara din Kramatorsk. „Lipsiți de puterea și curajul de a ne ține piept pe câmpul de luptă, ei distrug cu cinism populația civilă. Acesta este un rău care nu are limite. Și dacă nu este pedepsit, nu se va opri niciodată. Forțele rusești au lovit gara din Kramatorsk, (trăgând) asupra unei gări obișnuite, asupra unor oameni obișnuiți. Nu au fost soldați acolo", a spus Zelenski într-o declarație.

 

Oficial ucrainean - Rusia a lăsat în urmă cadavrele a 7.000 de soldați


Ucraina are aproximativ 7.000 de cadavre nerevendicate în morgi și vagoane frigorifice, potrivit unui oficial ucrainean citat de Washington Post. Este vorba despre militari ruși care au murit în timpul războiului din Ucraina.

Oleksiy Arestovych, un consilier al șefului administrației prezidențiale ucrainene, a declarat că cifra de 18.600 de morți în tabăra rusă avansată de guvernul său se bazează pe rapoartele ucrainene de pe câmpul de luptă și pe comunicații interceptate ale militarilor din Rusia. Ucraina a încercat să returneze trupurile a 3.000 de militari ruși în a treia zi de război, a spus el, potrivit Sky News.

„Ei au spus: 'Nu credem în astfel de cantități'. Nu avem acest număr. Nu suntem pregătiți să le acceptăm", a declarat consilierul.

Ucraina a sugerat un schimb de mai multe ori, a spus el, dar „ei nu vor să discute deloc acest lucru", a precizat sursa.

Ministerul ucrainean al Afacerilor Interne a creat un site web și un canal Telegram unde rușii pot căuta fotografii ale morților și prizonierilor de război sau pot completa un formular online pentru a cere informații despre membrii familiei.