Autoritățile din Mariupol avertizează asupra pericolului de epidemii în orașul în care au rămas mii de cadavre în zone publice, potrivit CNN.

Aproximativ 100.000 de persoane locuiesc încă în oraș, în ciuda luptelor grele care au avut loc timp de săptămâni întregi și a lipsei unei alimentări centralizate cu apă.

Joi, consiliul municipal a declarat că există riscul de holeră, dizenterie și Escherichia coli - o infecție bacteriană care poate provoca dureri severe de stomac, diaree cu sânge și insuficiență renală.

Consiliul a spus că nu există condiții de trai acceptabile și că situația se va înrăutăți pe măsură ce vremea se va încălzi.

„Deja temperatura aerului a ajuns la 20 de grade. Deci, epidemii puternice și mortale ar putea izbucni în curând în oraș, din cauza lipsei de aprovizionare centralizată cu apă și de canalizare, a descompunerii a mii de cadavre sub dărâmături și a lipsei catastrofale de apă potabilă și de alimente. Ocupanții nu pot asigura populației existente hrană, apă și medicamente. Sau [nu sunt] pur și simplu nu sunt interesați de acest lucru. Ei blochează toate încercările de evacuare. Și fără asta, oamenii vor muri. La urma urmei, acum, în Mariupol ruinat, condiții de viață medievale. Este nevoie de o evacuare imediată și completă", a declarat primarul orașului Mariupol, Vadym Boychenko. 

Statele Unite au dovezi credibile că forțele rusești au executat ucraineni care au încercat să se predea în Donețk, s-a spus la o reuniune a Națiunilor Unite.

Ambasadorul general al SUA pentru justiție penală globală, Beth Van Schaack, a declarat: „Avem acum informații credibile potrivit cărora o unitate militară rusă care operează în apropiere de Donețk a executat ucraineni care încercau să se predea, în loc să îi ia în custodie. Dacă este adevărat, acest lucru ar fi o încălcare a unui principiu de bază al dreptului războiului: interzicerea execuției civililor și a combatanților care sunt scoși din luptă în virtutea predării, a rănilor sau a altor forme de incapacitate", potrivit Sky News.

Rusia a fost acuzată anterior că a executat civili în orașul Bucea, în apropiere de Kiev. Armata sa își concentrează acum eforturile în estul Ucrainei, în special în regiunile Donețk și Luhansk.

 

Poliția: aproximativ 1.150 de cadavre au fost descoperite în regiunea Kiev

Cadavrele a 1.150 de civili au fost recuperate în regiunea ucraineană Kiev iar între 50% și70% dintre acestea au răni de glonț provocate de arme de calibru mic, a anunțat joi poliția ucraineană.

Șeful poliției regionale din Kiev, Andriy Nebytov, a declarat într-o înregistrare postată pe Twitter că majoritatea cadavrelor au fost găsite în orașul Bucea, anunță Reuters.

„Până în prezent, am găsit, examinat și predat instituțiilor medico-legale 1.150 de cadavre de civili morți. Vreau să subliniez că este vorba de civili, nu de militari", a declarat Nebytov în înregistrarea video.

Oficialii ucraineni spun că civilii găsiți morți în Bucea au fost uciși de forțele rusești. Jurnaliștii nu au putut verifica numărul de persoane decedate în Bucea sau circumstanțele morții lor.

Rusia a negat că a vizat civili de la începutul invaziei. Rușii au calificat acuzațiile potrivit cărora forțele lor au executat civili în Bucea drept un „fals monstruos", menit să denigreze armata.

Videoclipul a fost postat în ziua în care secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, urma să poarte discuții la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.