Ura față de jurnaliști s-a transformat în violență, avertizează Reporteri fără Frontiere (RSF) în ediția din anul 2019 a Indexului Global al Libertății Presei, publicat, joi, pe site-ul oficial al organizației neguvernamentale.

Pe harta lumii, doar 24% dintre cele 180 de țări și teritorii monitorizate afișează o situație „bună" sau „mai degrabă bună" în ceea ce privește libertatea presei, față de 26% în 2018.

„Ostilitatea față de jurnaliști, a se citi ura alimentată în numeroase țări de lideri politici, a sfârșit prin a se transforma în acte de violență mai grave și mai frecvente", a subliniat RSF. Organizația a constatat „o creștere a pericolelor și, respectiv, un nivel de teamă inedit de ridicat în unele locuri" în rândul jurnaliștilor. Hărțuirea, amenințarea cu moartea, arestările arbitrare sunt din ce în ce mai întâlnite printre ceea ce sunt numite „riscurile meseriei". În SUA, aflate pe locul al 48-lea, imediat după România (care a coborât trei poziții față de anul trecut), climatul este din ce în ce mai ostil. „Jurnaliștii americani sunt mai mult ca oricând ținta amenințărilor cu moartea" și apelează din ce în ce mai frecvent la companii private pentru protecția personală, spun cei de la RSF. În luna iunie 2018, patru jurnaliști și un angajat al cotidianului Capital Gazette din statul american Maine au murit împușcați. În coada clasamentului, poziție ocupată anul trecut de Coreea de Nord, se află anul acesta Turkmenistan, unde majoritatea companiilor media sunt controlate de stat, iar puținii corespondenți clandestini în exil sunt „vânați fără încetare", scriu cei de la RSF. În Vietnam, ca și în China, presa oficială controlează dezbaterile publice, iar zeci de jurnaliști, profesioniști și liber profesioniști, se află în închisori.

„Țările-laborator pentru controlul informației sunt din ce în ce mai numeroase", spune Christophe Deloire, secretar general al RSF. „Există o urgență. Avem nevoie de mai multe modele democratice, dacă nu, aceste contra-modele se vor multiplica", a mai spus acesta. Pe de altă parte, pluralismul presei „rezistă din ce în ce mai puțin în fața logicii de concentrare comercială și intereselor economice", așa cum se întâmplă în Japonia (67) și Australia (21). În Europa, situația s-a degradat semnificativ. În această regiune care rămâne sigură, în principiu, jurnaliștii „trebuie să facă față celor mai grave amenințări", scrie RSF: crime produse în Malta, Slovacia și Bulgaria, atacuri verbale și fizice în Serbia și Muntenegru, un nivel inedit al violențelor în timpul manifestațiilor „vestelor galbene" în Franța (locul 32), din partea polițiștilor, dar și a protestatarilor. În Indexul Global al Libertății Presei pe 2019, pe primul loc se află Norvegia, urmată, în ordine, de Finlanda, Suedia, Olanda, Danemarca, Elveția, Noua Zeelandă, Jamaica, Belgia și Costa Rica. Unele țări au raportat evoluții semnificative, cum este cazul Malysiei, pe locul al 123-lea, în urcare 22 de poziții, Maldive (98, +22), Etiopia (110, +40), Gambia (92, +30). RSF realizează acest clasament anual punând în evidență violențele comise la adresa jurnaliștilor, pe baza datelor colectate din analizele acestora, de la juriști și specialiști în domeniu din lumea întreagă. ONG-ul evaluează pentru fiecare teritoriu modul în care sunt respectate principii precum pluralismul, independența media, mediul și autocenzura, cadrul legal, transparența și calitatea infrastructurilor care susțin informația.