Republica Moldova face curăţenie printre televiziuni şi site-uri - Propaganda rusă scoasă din priză
Şase posturi de televiziune şi-au pierdut licenţa de emisie şi 31 de portaluri web au fost blocate de către autorităţile din Republica Moldova, într-o campanie de curăţenie în mass-media fără precedent în istoria ţării.
La solicitarea Serviciului de Informaţii şi Securitate din Republica (SIS), Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE) a sistat licenţa de emisie pentru şase posturi de televiziune, despre care şeful SIS, Alexandru Musteaţă, a afirmat că sunt controlate de controversaţii oligarhi Vlad Plahotniuc şi Ilan Şor, care se ascund în străinătate de justiţia moldoveană, potrivit Deschide.md, Newsmaker, Radio Moldova şi Ziarul de Gardă.
Totodată, directorul SIS a anunţat despre semnarea ordinului privind blocarea a 31 de portaluri web, dintre care 21 sunt direct gestionate de către Federaţia Rusă.
„În ultimele luni observăm o intensificare a atacurilor informaţionale şi o creştere a riscurilor asupra securităţii naţionale, acestea având o creştere exponenţială, în special, în perioada electorală. Deţinem informaţie operativă, dar şi probe că Federaţia Rusă influenţează alegerile locale din 5 noiembrie şi subminează procesul democratic din ţara noastră", a declarat directorul SIS, Alexandru Musteaţă, într-o conferinţă de presă, potrivit Radio Moldova.
În acest context, am propus CSE să sisteze, pe perioada stării de urgenţă, licenţele a şase posturi TV: Orizont TV, Itv, Prime, Publika TV, Canal 2 şi Canal 3. Activitatea acestor posturi se realizează cu multiple încălcări ale legislaţiei, constatate de către Consiliul Audiovizualului, dar şi în baza informaţiilor deţinute de SIS, şi reprezintă un pericol la adresa securităţii informaţionale, a afirmat el.
Aceste posturi tv „reprezintă un pericol la adresa securităţii informaţionale (...), promovează constant naraţiuni manipulatoare, care alături de agresiunea informaţională promovată de factorul extern generează o sursă suplimentară de instabilitate în vecinătatea Ucrainei, a NATO şi a UE", afirmă şeful SIS.
„Politica editorială a acestor posturi este orientată spre lansarea unor campanii informaţionale de dezinformare în interesul persoanelor fizice sau juridice incluse în listele de sancţiuni internaţionale ale UE, SUA (...)", a afirmat Musteaţă.
„Acest lucru se întâmplă prin câteva metode ce implică finanţarea ilegală a campaniilor electorale, cumpărare de voturi şi coruperea candidaţilor, dar şi prin campanii de dezinformare bine puse la punct prin intermediul anumitor postul TV, site-uri şi reţele de socializare. Cele menţionate fac parte din arsenalul războiului hibrid dus de Rusia împotriva ţării noastre", mai apreciază şeful SIS, conform Radio Moldova.
Şeful SIS a spus că la baza hotărârii a stat dispoziţia CSE din 16 decembrie 2022, prin care a fost sistată licenţa mai multor posturi TV. Musteaţă declară că beneficiarii efectivi ale celor şase posturi TV, care au rămas fără licenţă ca urmare a deciziei CSE, au migrat conţinutul pe alte posturi TV. La fel, SIS precizează că la baza deciziei stau, de asemenea, sancţiunile emise de Consiliul Audiovizualului în raport cu sursele media indicate.
Publicaţia Ziarul de Gardă aminteşte că este vorba despre posturile Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 şi Orhei TV.
Alexandru Musteaţă a declarat că SIS deţine informaţii care indică o „finanţare tenebroasă”, în ultimele şase luni, a posturilor TV Prime, Canal 2 şi Canal 3, deţinute de Vladimir Plahotniuc, care face obiectul mai multor dosare de corupţie, în complicitate cu Ilan Şor, condamnat definitiv în aprilie la 15 ani de închisoare în dosarul privind "furtul miliardului" şi al cărui partid - care îi poartă numele - a fost scos în afara legii pentru destabilizarea situaţiei din Republica Moldova.
„Este evident că există un semn de egalitate între gruparea criminală Plahotniuc şi gruparea criminală Şor în spaţiul mediatic naţional. Acţiunile acestora, în tandem cu întregul arsenal hibrid al Federaţiei Ruse, sunt îndreptate împotriva Republicii Moldova. Prin decizia CSE de azi, statul protejează spaţiul nostru informaţional", a conchis şeful SIS, potrivit portalului Newsmaker.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.