Preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a declarat vineri că a autorizat forţele de poliţie să deschidă focul ''fără avertisment'' împotriva ''teroriştilor'', a respins orice fel de negocieri şi a promis ''eliminarea bandiţilor înarmaţi'' pentru a pune capăt revoltelor fără precedent din această ţară din Asia Centrală, care durează de mai multe zile.

 

''Am dat ordin să se tragă fără avertisment pentru a ucide'', a declarat Tokaev într-o alocuţiune televizată, adăugând că ''teroriştii continuă să distrugă bunurile şi să folosească armele împotriva cetăţenilor''.

Potrivit lui Tokaev, ''20.000 de bandiţi'' - cu ''un plan clar'' şi cu ''un nivel înalt de pregătire de luptă'' - au atacat capitala economică Almatî, unde demonstraţiile s-au transformat într-o revoltă împotriva puterii, protestatarii intrând în clădiri oficiale, după o creştere a preţului gazelor. Preşedintele kazah a insistat că ''bandiţii'' care nu se predau ''vor fi distruşi''. El a anunţat crearea unui grup special pentru a-i vâna şi a-i aresta pe ''terorişti''.

Tokaev i-a ''mulţumit în mod special'' preşedintelui rus Vladimir Putin pentru reacţia şi ajutorul său rapide şi pentru că a trimis trupe.

''Îi mulţumesc în special preşedintelui rus Vladimir Putin. El a răspuns foarte rapid, şi mai ales în mod amical, apelului meu'', a transmis Tokaev. El a mulţumit şi liderilor Chinei, Uzbekistanului şi Turciei pentru asistenţa acordată în stoparea revoltelor.

Preşedintele kazah a indicat că trupele de menţinere a păcii trimise de Rusia şi de state vecine au sosit în Kazahstan la cererea autorităţilor kazahe şi că se vor afla în această ţară pentru o scurtă perioadă de timp pentru a asigura securitatea.

Totodată, Ministerul Apărării rus a anunţat că unităţi militare ruse sunt trimise pe calea aerului în Kazahstan ''24 de ore din 24'' şi controlează aeroportul din Almatî împreună cu forţele de ordine locale, a relatat Interfax, preluată de Reuters. Controlul asupra aeroportului a fost preluat miercuri de un grup de protestatari, dar un reporter Reuters care s-a deplasat acolo joi a declarat că personalul de securitate kazah i-a scos deja pe protestatari din acel perimetru.

La solicitarea guvernului kazah, Moscova a trimis militari ca parte a desfăşurării unei "forţe colective de menţinere a păcii" a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), organism aflat sub controlul Rusiei.

China salută intervenţia Rusiei, SUA în expectativă

Administraţia Joseph Biden urmăreşte cu atenţie trimiterea în Kazahstan a efectivelor militare ale Organizaţiei Tratatului pentru Securitate Colectivă, o alianţă militară condusă de Rusia, anunţă Departamentul de Stat de la Washington, în timp ce China a salutat intervenţia militară externă.

Statele Unite urmăresc dacă sunt încălcări ale drepturilor omului sau "acţiuni care să creeze premisele preluării controlului asupra instituţiilor din Kazahstan", a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, citat de agenţia Reuters.

Conform agenţiei RIA Novosti, Organizaţia Tratatului pentru Securitate Colectivă va trimite 2.500 de militari în Kazahstan. Preşedintele în exerciţiu al organizaţiei, premierul armean Nikol Paşinian, a anunţat că misiunea de menţinere a păcii va avea "durată limitată". Organizaţia Tratatului pentru Securitatea Colectivă este formată din Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan.

Administraţia Chinei a salutat intervenţia Organizaţiei Tratatului pentru Securitate Colectivă. "China susţine toate eforturile de ajutare a autorităţilor din Kazahstan să oprească rapid haosul. China se opune forţelor străine care generează violenţe sociale şi instigă la violenţă", a comunicat vineri Ministerul de Externe de la Beijing, potrivit publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung.