SUA, Franța și Marea Britanie își unesc forțele pentru a intensifica presiunea asupra reprezentanților Rusiei la ONU în ceea ce privește utilizarea dronelor asupra orașelor din Ucraina. Ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polyanskiy a sugerat că va stopa exporturile de cereale și îngrășăminte din Ucraina dacă inspectorii ONU vor inspecta dronele doborâte.

 

Presiunea la Națiunile Unite se intensifică asupra Rusiei pe tema presupusului transfer de drone din partea Iranului.

Statele Unite și Franța și-au unit forțele cu Marea Britanie pentru a-și exprima „îngrijorarea gravă” cu privire la presupusa achiziție de UAV-uri (vehicule aeriene fără pilot) de la Teheran.

„Avem acum numeroase dovezi că aceste UAV-uri sunt folosite pentru a lovi civili ucraineni și infrastructuri civile critice. Nu vom ezita să folosim sancțiunile noastre și alte instrumente adecvate asupra tuturor celor implicați în aceste transferuri”, a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU.

Ucraina a acuzat Iranul că a încălcat o interdicție a Consiliului de Securitate al ONU privind transferul de drone capabile să zboare 300 de kilometri, iar experții au fost invitați să le vadă pe cele care au aterizat.

Rusia a amenințat că și-ar putea reevalua cooperarea cu ONU dacă organizația va trimite experți în Ucraina pentru a inspecta dronele doborâte.

Ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polyanskiy, nu a spus ce cooperare ar putea fi afectată.

De asemenea, Polyanskiy le-a declarat reporterilor că nu este optimist în ceea ce privește reînnoirea unui acord mediat de ONU în privința exporturilor de cereale și îngrășăminte din Marea Neagră.

Între timp, UE a declarat că este de acord cu noi sancțiuni împotriva Iranului din cauza livrărilor de drone către Rusia.

Membrii Uniunii Europene au convenit asupra unor noi măsuri împotriva Iranului ca urmare a furnizării de drone către Rusia, a anunțat joi președinția cehă a UE.

„Ambasadorii UE au convenit asupra unor măsuri împotriva entităților care furnizează drone iraniene care au lovit Ucraina. Statele UE au decis să înghețe activele a trei persoane și a unei entități responsabile pentru livrările de drone (și) este, de asemenea, pregătită să extindă sancțiunile la alte patru entități iraniene care figurau deja pe o listă anterioară de sancțiuni”, a precizat președinția cehă a UE pe Twitter.