Ambasada Rusiei la Washington a catalogat drept „draconice" noile sancțiuni impuse de SUA în legătură cu cazul atacului neurotoxic comis în Marea Britanie, care l-a vizat pe fostul agent secret rus Serghei Skripal, adăugând că aceste restricții se bazează pe „acuzații fanteziste".

„Inadmisibile, inamicale, ilegale...” Kremlinul a denunţat anunţul SUA privind instituirea unor noi sancţiuni economice împotriva Rusiei în legătură cu cazul Skripal, ceea ce generează temeri privind o nouă escaladare a tensiunilor între Moscova şi Washington.
„Pe data de 8 august 2018, adjunctul șefului misiunii noastre a fost informat de Departamentul de Stat despre noi sancțiuni «draconice» împotriva Rusiei în legătură cu acuzațiile fanteziste de utilizare de către «Guvernul rus» a agentului neurotoxic «Novichok» împotriva unui cetățean britanic, S. Skripal, și a fiicei sale”. Ne-am obișnuit să primim niciun fel de dovezi”, se afirmă în comunicatul dat publicității de Ambasada Rusiei la Washington, preluat de agenția de știri Tass. „Partea americană a refuzat să răspundă întrebărilor noastre ulterioare, susținând că informațiile sunt clasificate”, au adăugat diplomații ruși. „Cu toate acestea, ni s-a spus că SUA au suficiente informații pentru a concluziona că «Rusia este de vină»", se mai arată în comunicat. Misiunea diplomatică rusă a mai transmis că Moscova continua să solicite o investigație deschisă și transparentă în cazul Skripal.
„Statele Unite au stabilit, în virtutea Legii din 1991 privind controlul armelor chimice şi biologice şi eliminării mijloacelor de război, că Guvernul Federaţiei Ruse a utilizat arme chimice sau biologice prin încălcarea legislaţiei internaţionale sau a folosit arme chimice sau biologice letale împotriva propriilor cetăţeni”, a declarat miercuri seară Heather Nauert, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat. Administraţia de la Washington va impune sancţiuni Rusiei, care vor intra în vigoare pe 22 august. Marea Britanie şi alte ţări occidentale din cadrul NATO şi Uniunii Europene au atribuit Rusiei atacul neurotoxic comis pe 4 martie în orăşelul britanic Salisbury vizându-l pe fostul agent secret rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia, Iulia Skripal. Cei doi şi-au revenit în urma atacului, dar, o femeie intoxicată în iulie cu aceeaşi substanţă a decedat. Administraţia Vladimir Putin a negat orice implicare în acest atac şi a cerut dovezi concrete, propunând să participe la investigaţie. Moscova a acuzat Guvernul Theresa May de lipsă de transparenţă privind starea celor doi cetăţeni ruşi. Moscova a sugerat în mai multe rânduri că atacul ar putea fi o înscenare care ar avea obiectivul sancţionării Rusiei.