Rusia nu are interesul să oprească „operaţiunea militară specială” - Iritare maximă la Moscova
Kremlinul nu are interesul să pună capăt conflictului cu Ucraina, potrivit purtătorului de cuvânt al Preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. Raidurile rebelilor ruşi din Ucraina stârneşte furia Kremlinului.
Rusia îşi va duce „operaţiunea militară specială" până la capăt, până când îşi va afirma interesele şi îşi va atinge obiectivele - fie prin intermediul luptelor, fie al „altor mijloace disponibile", a declarat Peskov miercuri, citat de agenţia de presă TASS, folosind termenul preferat de Moscova pentru a descrie războiul pe care l-a declanşat asupra ţării vecine în urmă cu 15 luni.
Potrivit lui Peskov, la ora actuală nu sunt indicii că ar fi posibilă o soluţie paşnică. Negocierile cu Kievul nu sunt posibile pentru că leadership-ul Ucrainei „a interzis negocierile de orice fel cu Rusia", a afirmat Peskov.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut din retragerea trupelor ruse de pe teritoriile ucrainene ocupate o precondiţie pentru negocierile de pace.
În acelaşi timp, într-un mesaj video adresat în cadrul unei conferinţe de securitate de la Moscova, preşedintele rus Vladimir Putin a vorbit despre o „instabilitate în creştere în lume", în contextul războiului pe care el l-a ordonat în urmă cu aproape un an şi jumătate. Vladimir Putin a acuzat Occidentul de această instabilitate, afirmând că puterile occidentale încearcă să-şi menţină dominaţia globală în detrimentul altor ţări. Liderul de la Kremlin a acuzat din nou de „neocolonialism" statele occidentale care ajută Ucraina să se apere în faţa invaziei ruse prin livrări de arme.
Rusia va reacţiona „extrem de dur" la alte atacuri ale combatanţilor care intră pe teritoriul ei dinspre Ucraina, a declarat miercuri ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu. Armata rusa a anunţat marţi că a eliminat militanţi care au atacat o regiune de frontieră rusă cu vehicule blindate în urmă cu o zi, omorând peste 70 de „naţionalişti ucraineni" şi împingându-i pe restul înapoi în Ucraina.
La 22 mai, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov, a anunţat că „s-au infiltrat sabotori" în centrul raional Graivoron din regiunea Belgorod de la granţa cu Ucraina. În acelaşi timp, „mai mult de o duzină de aşezări au fost bombardate. În regiune a fost introdus regimul operaţiunii de combatere a terorismului (CTO). În urma atacului, 13 civili au fost răniţi şi o persoană a murit", a adăugat el.
Kremlinul a declarat miercuri, citat de Reuters, că utilizarea „hardware-ului militar" fabricat în SUA de către combatanţi pro-ucraineni care au efectuat un raid într-o regiune de graniţă din Rusia în această săptămână constituie o mărturie a implicării tot mai mari a Occidentului în conflictul din Ucraina.
Analişti militari afirmă că incursiunea de două zile din această săptămână ar putea forţa Kremlinul să abată trupele de pe linia frontului, în timp ce Kievul pregăteşte o contraofensivă majoră şi speră că va învinge în ceea ce este considerat un război neprovocat de cucerire al Rusiei, adaugă Reuters.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.