Avioane de luptă și nave de luptă rusești au exersat respingerea atacurilor aeriene asupra bazelor navale și au răspuns cu lovituri aeriene în timpul unor exerciții militare în Marea Neagră, în timp ce Ucraina vecină a organizat și ea exerciții de luptă.

Exercițiile au loc într-un moment de mare tensiune, oficialii ucraineni și americani exprimându-și îngrijorarea cu privire la un posibil atac al Rusiei asupra vecinului său sudic, o sugestie pe care Kremlinul a respins-o ca fiind falsă.

„Aproximativ 10 echipaje de aeronave și nave ale bazei navale Novorossiysk a flotei din Marea Neagră... au participat la acest eveniment de antrenament de luptă”, a declarat flota rusă din Marea Neagră.

Avioanele de luptă Sukhoi s-au numărat printre avioanele care au exersat modul de răspuns la atacurile aeriene inamice cu zboruri de antrenament deasupra apelor Mării Negre în cooperare cu flota Mării Negre.

Flota rusă a Mării Negre are baza în Crimeea, pe care Moscova a anexat-o de la Ucraina în 2014. Kievul vrea ca Rusia să o restituie.

Ucraina, care a acuzat Rusia că a masat trupe în apropiere și spune că Belarus ar putea trimite migranți peste granițele sale, a lansat miercuri o operațiune de întărire a frontierei sale, inclusiv exerciții militare pentru unități antitanc și aeropurtate.

Marți, generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme din Statele Unite, a vorbit la telefon cu omologul său din Rusia, generalul Valeri Gherasimov, despre teme internaţionale de securitate.

„Cei doi lideri militari au discutat despre subiecte de securitate care generează preocupări. Convorbirea este o continuare a comunicării între cei doi lideri pentru a asigura reducerea riscurilor şi a aborda aspecte operaţionale în sensul diminuării tensiunilor”, a comunicat Statul Major Interarme din SUA.

Ministerul rus a Apărării a comunicat că discuţiile s-au referit la „teme actuale de securitate internaţională”.

Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au exprimat preocupări, în ultimele săptămâni, privind suplimentarea efectivelor militare ruse în apropierea frontierei Ucrainei. Luni, generalul Mark Milley a vorbit cu şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujni. „Au schimbat puncte de vedere şi evaluări despre evoluţia mediului de securitate în estul Europei”, a comunicat Ministerul ucrainean al Apărării. Administraţia Joseph Biden intenţionează să trimită consilieri militari şi sisteme de armament în Ucraina.

Săptămâna trecută, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a criticat sistemele balistice NATO din România şi Polonia, precum şi intensificarea activităţilor militare ale Alianţei Nord-Atlantice în estul Europei, inclusiv în Marea Neagră. Armata rusă tocmai a anunţat efectuarea unui nou test cu rachetă hipersonică.