Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, i-a trimis o scrisoare de felicitare lui Serghei Șoigu de ziua lui, în care în care îl ironizează crunt pe ministrul rus al apărării, despre care spune că a ajuns șef al armatei dintr-un fost electrician și muncitor în construcții.

Relațiile proaste dintre cei doi sunt de notorietate, iar ruptura dintre ei a devenit și mai mare pe fondul luptelor din Bahmut.

„Dragă Serghei Kuzugetovici, Din partea mea și a luptărilor Wagner, vă felicităm de ziua dvs., domnule președinte al Societății Geografice din Rusia, deținător al Ordinului de Malta! Sunteți un om extraordinar: evoluând dintr-un electrician și un muncitor în construcții, nu numai că v-ați dedicat muncii, dar ați și petrecut extraordinar de mult timp să vă perfecționați nenumăratele dvs. talente. Puțini oameni combină abilitățile unui estet sofisticat, artist grafic, sculptor, vânător, pasionat de hockey, tată și socru iubitor. Sperăm continuați să încântați pe toată lumea cu zâmbetul dvs. fericit! Dați-mi voie să vă fac cadou o carte de Kirill Romanovski, «8 ani cu Wagner»”, i-a scris Evgheni Prigojin lui Serghei Șoigu într-o scrisoare plină de ironii, pe care a transmis-o prin intermediul grupului său de presă Concord.

Serghei Șoigu ș-a născut pe 21 mai 1955, în orașul Ceadan din Republica Tuva (sudul Rusiei). Relațiile proaste ale lui Prigojin cu Șoigu (dar și cu Valeri Gherasimov, șeful statului major rus) sunt de notorietate. Șeful grupului Wagner i-a acuzat în repetate rânduri pe cei doi că îl sabotează, lăsându-l fără muniție și fără sprijin pe frontul din Bahmut și chiar a amenințat că își retrage trupele de mercenari și lasă forțele armatei regulate să se descurce.

„Avem un deficit de 70% în privința muniției. Șoigu! Gherasimov! Unde ... este munția. Uitați-vă la ei, ticăloșilor", a țipat Prigojin la șefii armatei într-un apel video devenit viral pe rețelele sociale.

Ieri, Prigojin a anunţat că forţele sale se vor retrage din Bahmut începând cu 25 mai până cel târziu pe 1 iunie şi vor ceda poziţiile lor armatei regulate ruse.

„La periferia de vest (a oraşului Bahmut), liniile de apărare sunt în funcţiune. Prin urmare, grupul Wagner părăseşte Artiomovsk (numele sovietic al Bahmut, n.r.) între 25 mai şi 1 iunie", a declarat Evgheni Prigojin, şeful forţelor Wagner, într-o înregistrare audio postată de serviciul său de presă.

„Dacă nu sunt suficiente unităţi ale Ministerului Apărării (pentru a ocupa Bahmut), există aici mii de generali (pentru a o face), trebuie format un regiment de generali, să li se dea arme şi totul va fi bine", a ironizat luni Prigojin, într-o nouă critică la adresa comandamentului militar rus, pe care îl vizează asiduu.