Armata americană a mobilizat o unitate specială pentru operaţiuni de protejare a capitalei SUA, Washington D.C., în situaţii de necesitate, inclusiv cu caracter militar ofensiv, asociate evoluţiei crizei pandemiei.

Primarul Districului Columbia (DC), în care se află oraşul Washington, a ordonat luni prelungirea cu o lună a stării de urgenţă, în contextul intensificării rapide a contagierii cu noul coronavirus. Autorităţile federale americane se aşteaptă la o epidemie cu o intensitate asemănătoare celei din New York în Washingon DC, Maryland şi Virginia.

„Nu vrea nimeni evacuarea, mai ales că nu ai unde să mergi", afirmă un oficial militar de rang înalt, sub protecţia anonimatului.

Dar o unitate militară puţin cunoscută care are misiunea evacuării capitalei SUA a fost deja activată, afirmă surse citate de revista Newsweek. Forţa militară de reacţie are în general misiunea „securizării" Washingtonului în cazul atacurilor externe ori interne şi, în caz de necesitate, poate muta personalul Casei Albe ori al altor instituţii esenţiale în locaţii alternative.

Activată pe 16 martie, Forţa interarme pentru zona Capitalei (Joint Task Force National Capital Region, JTF-NCR) are misiunea de „a apăra" Washingtonul la nivel terestru, aerian şi maritim.

„Activarea acestei forţe militare, singura de acest fel din SUA, demonstrează că există două aspecte ale pregătirii guvernamentale. Aspectul public - inclusiv activităţile de rutină ale personalului din cadrul JTF-NCR sunt la fel ca cele din întreaga ţară - oferirea de susţinere medicală, aprovizionarea, puncte de control medical. Dar, în culise, unitatea JTF-NCR este responsabilă de ceea ce armata numeşte «apărarea internă»: ce trebuie făcut în cazul unui atac armat asupra SUA, toate sarcinile, de la protejarea spaţiului aerian la pregătirea pentru problemele sociale care pot apărea în cazul detonării unei arme nucleare în capitală. Dar, cel mai urgent, JTF-NCR are rolul facilitării continuităţii guvernării, în special mutarea liderilor civili şi militari în locaţii secrete dacă se ordonă evacuarea oraşului", subliniază Newsweek.

De când unităţile Gărzii Naţionale au început să se activeze în statele americane, oficiali de la Departamentul Apărării au insistat că armata nu efectuează misiuni secrete şi că nu vor participa la aplicarea restricţiilor antiepidemice. Pentagonul a respins şi relatările de presă, inclusiv articole din Newsweek, referitoare la instituirea legii marţiale ori a alor planuri de urgenţă, argumentând că unităţile Gărzii Naţionale rămân sub controlul guvernatorilor statelor, în timp ce trupele federale oferă susţine structurilor civile de genul Agenţiei Federale pentru Gestionarea Situaţiilor de Urgenţă (FEMA).

Cu toate acestea, activarea Forţei interarme pentru zona Capitalei, prin mobilizarea a 10.000 de militari pentru îndeplinirea unor ordine speciale, contrazice aceste asigurări. Unitatea JTF-NCR îşi desfăşoară deja activitatea, unele misiuni sunt sub coordonarea directă a secretarului Apărării, iar unele unităţi sunt în alertă permanentă în baze.