Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat marţi seară decizia de retragere a Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul în anul 2015. Anunţul a produs consternare în UE, după ce preşedintele Franţei şi cancelarul german au efectuat vizite oficiale în SUA încercând să evite această decizie.

 

Donald Trump a argumentat că el lansase de mult timp avertismente în legătură cu Acordul nuclear iranian, pe care l-a catalogat drept „defectuos", „decăzut şi putred", o „ruşine" pentru el, în calitatea de „cetăţean american".

Liderul de la Casa Albă susţine că Iranul încearcă să fabrice arme atomice, oferind asigurări că Statele Unite nu vor permite acest lucru.

„După consultări cu aliaţii, îmi este clar că acest Acord nu poate împiedica activităţile atomice iraniene. Anunţ astăzi retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian", a afirmat Donald Trump.

„Imediat, voi semna un decret prezidenţial prin care voi începe reactivarea sancţiunilor contra Iranului. Pentru regimul iranian, vom reinstitui cel mai înalt nivel de sancţiuni economice. Orice naţiune care oferă ajutor Iranului în încercarea de a se dota cu arme nucleare va fi, de asemenea, sancţionată puternic de Statele Unite. America nu va fi ţinută ostatică prin arme nucleare. Nu vom permite ca oraşele americane să fie ameninţate cu distrugerea, nu vom permite unui regim care scandează «Moarte Americii!» să obţină acces la cele mai letale arme de pe Terra", a spus Trump.

„Decizia de astăzi transmite un mesaj esenţial: Statele Unite nu mai lansează ameninţări fără conţinut. Când fac promisiuni, le respect. Retragerea din acest Acord va face America mult mai sigură", a subliniat liderul de la Casa Albă.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au semnat în 2015 un acord privind programul nuclear iranian. Israelul, aliatuli strategic ai SUA, a condamnat vehement Acordul cu Iranul, avertizând că este periclitată pacea globală şi semnalând că va face toate eforturile diplomatice pentru a bloca aplicarea documentului.

„Acordul nuclear iranian era o reţetă pentru dezastru, un dezastru pentru regiunea noastră, un dezastru pentru pacea globală", a afirmat Benjamin Netanyahu.

Arabia Saudită a exprimat preocupare privind programul nuclear iranian. Ahmed Abu al-Gheit, secretarul general al Ligii Arabe, a declarat, ieri, că Iranul destabilizează Orientul Mijlociu, adăugând că este nevoie de reexaminarea acordului nuclear semnat în 2015 cu Teheranul.

„Aţi auzit aseară că preşedintele Americii a făcut unele comentarii prosteşti şi superficiale. A spus poate mai mult de zece minciuni în această declaraţie. A ameninţat regimul şi poporul iranian, spunând că va face una şi alta. Domnule Trump, vă spun în numele poporului iranian: aţi făcut o eroare. Nu puteţi face nimic!", a afirmat liderul suprem iranian,Ali Khamenei.