Statele Unite vor ca Iranul să renunţe la ambiţiile nucleare şi să nu mai finanţeze terorismul, a declarat luni preşedintele Donald Trump, în contextul tensiunilor dintre Washington şi Teheran.

„Solicitarea SUA pentru Iran este foarte simplă: fără arme nucleare şi fără finanţarea terorismului!", a transmis Donald Trump luni după-amiază prin Twitter. Statele Unite nu vor permite Iranului să se doteze cu arme atomice, a declarat sâmbătă preşedintele Donald Trump, subliniind că, dacă Teheranul acceptă această condiţie, el va fi „cel mai bun prieten". „Nu vom permite Iranului să se doteze cu arme nucleare; când vor accepta acest lucru, vor fi o ţară bogată, vor fi fericiţi în totalitate, iar eu le voi fi cel mai bun prieten. Sper că aşa va fi", a declarat Donald Trump, sâmbătă, la Casa Albă. Anterior, Donald Trump a afirmat că nu vrea război cu Iranul, semnalând intenţia de a purta negocieri cu liderii de la Teheran. Donald Trump a declarat că pregătise un atac asupra Iranului, dar l-a anulat în ultimul moment, pentru a evita producerea de victime.

Administraţia de la Washington a cerut organizarea unei reuniuni speciale a Consiliului de Securitate ONU pe tema crizei cu Iranul, acuzat că a doborât o dronă militară americană.

Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat, vineri, că drona militară a Statelor Unite care a fost doborâtă era escortată de un avion în care erau zeci de militari americani, subliniind că au evitat atacarea celui de-a doua aeronave. Gardienii Revoluţiei din Iran afirmă că drona militară americană ar fi pătruns în spaţiul aerian iranian, dar Comandamentul Central din SUA (CENTCOM) susţine că aparatul de zbor se afla în spaţiul aerian internaţional, deasupra Strâmtorii Hormuz. Iranul este acuzat şi de atacarea unor petroliere, în Golful Oman şi în Strâmtoarea Hormuz.

Reprezentantul special american pentru Iran, Brian Hook, aflat în Oman în cadrul unui turneu în Golf, a afirmat ieri că ameninţarea pe care Iranul o reprezintă pentru libertatea navigaţiei în Strâmtoarea Urmuz necesită „un răspuns global'', relatează agenţia DPA.

„Ameninţările Iranului pentru navigaţia internaţională au un impact asupra statelor din întreaga lume, de la producătorii de petrol din Golf până la consumatorii europeni şi în special consumatorii asiatici'', a declarat Hook.

„Este o provocare globală ce necesită un răspuns global'', a afirmat emisarul american, adăugând că peste 60 % din petrolul exportat prin Strâmtoarea Urmuz merge direct pe pieţele asiatice. Potrivit lui Hook, „la masa discuţiilor se află numeroase idei''. El a menţionat în context exemplul unei forţe maritime internaţionale existente ce are drept scop contracararea traficanţilor şi protejarea navigaţiei comerciale.