Statele Unite și Ucraina au semnat miercuri la Washington un vast acord economic prin care se creează un fond de investiții pentru reconstrucția acestei țări devastate de război și dă administrației Trump acces la resursele naturale ucrainene, comentează AFP.

 

Acest acord intervine în paralel cu multiple negocieri diplomatice în curs de desfășurare pentru a găsi o soluție la conflict, la trei ani după invazia rusă a Ucrainei.

„Sunt încântat să anunț semnarea astăzi a istoricului acord de parteneriat economic” cu Ucraina, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, într-un mesaj video.

„Împreună cu Statele Unite, creăm acest fond care va atrage investiții mondiale în țara noastră”, și-a exprimat mulțumirea ministrul ucrainean al Economiei, Iulia Sviridenko, care a mers la Washington pentru a semna documentul.

Acordul cu Washingtonul va finanța „proiecte de extracție a mineralelor, petrolului și gazelor”, a precizat ministrul ucrainean pe Facebook.

Ucraina „păstrează proprietatea și controlul deplin asupra acestor resurse” inclusiv asupra subsolului, iar „statul ucrainean va fi cel care va determina unde și ce să extragă”, a spus ea.

Președintele american Donald Trump a reiterat miercuri, înainte de semnare, că Statele Unite doresc ceva în schimb „pentru eforturile noastre” cu Ucraina. „Și noi am spus: pământuri rare. Au pământuri rare foarte bune”, a adăugat el.

Statele Unite au oferit sub fosta administrație Joe Biden ajutoare de zeci de miliarde de dolari Ucrainei, după ce Rusia a invadat această țară în februarie 2022.

„Am ajuns la un acord care ne garantează banii și ne permite să începem să săpăm și să facem ceea ce avem de făcut”, a continuat președintele american, subliniind că „este un lucru bun și pentru ei, deoarece va exista o prezență americană” în Ucraina.

Proiectul de acord a fost săptămâni întregi în centrul tensiunilor dintre Kiev și Washington, al cărui sprijin este crucial pentru Ucraina.

O versiune anterioară a acestui text trebuia să fie semnată în timpul vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă, la sfârșitul lunii februarie, dar altercația fără precedent cu omologul său american, în fața camerelor de filmat, a precipitat plecarea sa și a anulat semnarea acordului.

O nouă versiune, propusă de Washington în martie, a fost considerată extrem de nefavorabilă de către parlamentarii ucraineni și de media. De-a lungul negocierilor, acest document a putut fi transformat într-o versiune mai acceptabilă pentru Kiev, potrivit oficialilor ucraineni.