Generalul iranian Qassem Soleimani, șeful forțelor de elită Quds, văzut ca un erou în țara sa și comandantul miliției irakiene Abu Mahdi al-Muhandis, au fost uciși vineri dimineaţă într-un atac aerian.

Iranienii au promis un răspuns militar pe măsură în timp ce Donald Trump a declarat că în cazul unei riposte, armata SUA va ataca 52 de obiective iraniene. Qassem Soleimani, șeful Forței de elită Quds din Iran, a fost ucis într-un atac aerian care a fost lansat de trupele americane asupra convoiului în care acesta se afla pe aeroportul din Bagdad, a anunţat vineri Pentagonul.

„Acest atac avea drept scop descurajarea planurilor viitoare de atac iraniene”, a transmis Pentagonul într-un comunicat.

Soleimani, care a condus aripa internațională a Gărzilor Revoluționare și a avut un rol cheie în războaiele din Siria și Irak, a dobândit statutul de celebritate acasă și în străinătate. El a contribuit la răspândirea influenței iraniene în Orientul Mijlociu, pe care Statele Unite și dușmanii regionali ai Teheranului, Arabia Saudită și Israel, s-au străduit să-l țină sub control. A supraviețuit mai multor tentative de asasinat împotriva lui puse la cale de agențiile occidentale, israeliene și arabe în ultimele două decenii. Președintele de la Teheran, Hassan Rouhani, a afirmat în aceeași zi că „Iranul și alte țări din regiune dornice de libertate îl vor răzbuna” pe Qassem Soleimani.

„Martiriul lui Soleimani va face Iranul și mai hotărât să reziste expansionismului Americii și să apere valorile noastre islamice”, a declarat Rouhani.

Tot vineri, Ministerul de Externe al Rusiei a avertizat că uciderea generalului iranian va amplifica tensiunile în Orientul Mijlociu. Totodată, Rusia a transmis „sincere condoleanţe poporului Iranian”.

Ca urmare a escaladării situației, Statele Unite au anunțat că vor trimite 3.000-3.500 de militari suplimentari în Orientul Mijlociu, pentru consolidarea capabilităţilor în regiune. Militarii suplimentari detaşaţi în Orientul Mijlociu fac parte din forţa de reacţie rapidă a Diviziei aeropurtate 82.

 

Cu degetul pe trăgaci!

Sâmbătă, mii de persoane s-au adunat la Bagdad pentru a deplânge asasinarea generalului iranian Qasem Soleimani și a lui Abu Mahdi al-Muhandis, scandând sloganuri antiamericane, inclusiv „Moarte Americii”. Două rachete au fost lansate, după-amiază, spre o bază militară americană situată în Zona Verde din Bagdad, un perimetru ultrasecurizat. Rachetele au căzut în incinta bazei militare, dar nu au fost semnalate daune semnificative ori victime.

Tot sâmbătă, președintele Donald Trump a declarat, că Statele Unite vizează atacarea a 52 de obiective iraniene dacă Iranul va ataca poporul sau ţinte americane ca răspuns la atacul cu dronă lansat de SUA.

Nearătând niciun semn că ar dori să reducă tensiunile ridicate de atacul de vineri pe care l-a ordonat, președintele american a emis pe Twitter o amenințare severă la adresa Iranului. Trump a scris că Iranul „vorbește cu foarte mare îndrăzneală despre vizarea anumitor ţinte ale SUA” ca răspuns la moartea lui Soleimani.

Trump a declarat că Statele Unite au „în vizor 52 de obiective iraniene” și că unele sunt „la un nivel foarte înalt și importante pentru Iran și cultura iraniană, iar acele ținte, și Iranul însuși, vor fi lovite foarte rapid şi foarte rău”.

„SUA nu mai doresc amenințări!”, A spus Trump, adăugând că cele 52 de ținte reprezintă cei 52 de americani care au fost ținuți ostatici în Iran după ce au fost capturaţi din ambasada SUA din Teheran în 1979.

Protestele din iran s-au mutat sâmbătă și în SUA unde mai multe grupuri civice au cerut încetarea amenințărilor și au protestat împotriva uciderii de către administrația Trump a generalului iranian Qassem Soleimani și a deciziei de a trimite mii de trupe suplimentare în Orientul Mijlociu.

Duminică, Iranienii au arborat pentru prima dată în istorie steagul roşu deasupra unei moschei considerată loc sacru. Arborarea steagului roşu simbolizează începerea unui „război sângeros” în cultura arabă. Steagul a fost arborat la moscheea Jamkaram din oraşul Qom, un loc considerat sacru şi sfânt în Orientul Mijlociu încă din Evul Mediu.

Generalul Gholamali Abuhamzeh a fost citat vineri de agenţia de ştiri Tasnim declarând că Iranul îi va pedepsi pe americani oriunde s-ar afla la îndemâna Republicii Islamice şi a ridicat perspectiva atacurilor asupra navelor din Golf.

„Strâmtoarea Hormuz este un punct vital pentru Occident şi un număr mare de distrugătoare americane şi nave de război trec pe acolo. ... Obiectivele americane vitale din regiune au fost identificate de Iran de acum mult timp. ... Aproximativ 35 de ţinte americane din regiune, precum şi Tel Avivul, sunt la îndemâna noastră”, a spus el.

Parlamentul de la Bagdad a adoptat duminică o rezoluție prin care cere Guvernului să expulzeze trupele americane din Irak.

Rezoluția solicită Guvernului irakian să anuleze cererea de asistență adresată coaliției coordonată de SUA, care operează în Irak împotriva rețelei teroriste Stat Islamic.