Președintele rus Vladimir Putin a admis ieri că submarinul la bordul căruia s-a produs un incendiu în urmă cu trei zile funcționa cu energie nucleară și i-a cerut ministrului Apărării să ofere garanții că reactorul nuclear nu a fost afectat.

Autoritățile ruse au fost acuzate că încearcă să mușamalizeze detaliile incidentului în urma căruia au murit 14 persoane. De asemenea, deși autoritățile norvegiene au cerut detalii specifice despre existența unui reactor nuclear la bordul submarinului, informația a fost făcută publică abia după trei zile. Ministerul Apărării din Rusia a transmis că incendiul a izbucnit luni, dar informația nu a fost făcută publică decât marți, cu mențiunea că echipajul desfășura o misiune de cercetare. „Reactorul nuclear de la bordul submarinului este complet izolat și în siguranță. Au fost luate toate măsurile necesare pentru protejarea reactorului, care funcționează în condiții normale”, i-a transmis Serghei Șoigu, ministrul Apărării, lui Vladimir Putin. Incendiul ar fi izbucnit în compartimentul de acumulatori al submarinului, izolat de compartimentul în care se afla reactorul nuclear, a transmis Șoigu. „Cauza principală a fost stabilită- a fost un incendiu în compartimentul de acumulatori, care s-a extins”, i-a transmis Șoigu lui Putin. „Unitatea nucleară de pe submarin a fost complet izolată. Echipajul a luat măsurile necesare pentru a proteja unitatea, care funcționează în condiții normale. Acest lucru ne face să sperăm că submarinul va fi pus în funcțiune curând”, a adăugat ministrul Apărării.

Poziţia Kremlinului, care a refuzat să ofere detalii despre incendiul soldat cu 14 morţi la bordul unui submarin, a generat speculaţii privind misiunea clasificată a vasului submersibil. Paisprezece persoane au murit în urma incendiului produs la bordul submarinului de cercetare, incidentul având loc luni, în zona Severomorsk (Murmansk), în Marea Barents. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a refuzat să ofere informaţii despre submarin.