Summitul Comunităţii Politice Europene din R. Moldova - Zelenski cere avioane şi rachete
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi, la summitul Comunităţii Politice Europene (CPE), aflat în desfăşurare în Republica Moldova, „coaliţii” pentru sisteme de apărare antiaeriană Patriot şi avioane de luptă moderne pentru ţara sa, transmite DPA.
„O coaliţie de (sisteme) Patriot care va pune capăt şantajului rus cu rachete balistice, şi o coaliţie de avioane de luptă moderne care va dovedi că teroarea împotriva cetăţenilor noştri nu are nicio şansă” sunt „componente decisive”, a spus Zelenski, adresându-se liderilor europeni prezenţi la Castelul Mimi, nu departe de Chişinău.
Ucraina a primit deja câteva sisteme Patriot de apărare antiaeriană şi avioane de luptă de producţie sovietică, iar câteva state europene au convenit să antreneze piloţi ucraineni pe avioane moderne.
La summitul CPE, Zelenski a pledat insistent pentru ca Ucraina să devină membru al Uniunii Europene şi al NATO.
„Toate ţările europene care au o frontieră cu Rusia şi care nu vor ca Rusia să le smulgă o parte din teritoriu trebuie să fie membri cu drepturi depline în NATO şi UE”, a spus el, citat de France Presse.
„Nu există decât două alternative la aceasta: fie un război deschis, fie o ocupaţie rusă în creştere”, a adăugat el.
„De fiecare dată când pregătim şi luăm decizii pentru binele Europei noastre, pentru binele valorilor noastre, trebuie să ne reamintim că fiecare îndoială pe care o manifestăm este un tranşeu pe care Rusia va încerca să îl ocupe (...), fiecare îndoială aduce mai multă insecuritate”, a afirmat Zelesnki.
La viitorul summit NATO de la Vilnius din luna iulie, „va fi nevoie de invitaţii clare de aderare la NATO şi de garanţii de securitate pe tot parcursul procesului de aderare”, a insistat preşedintele ucrainean.
„În ce priveşte aderarea noastră la UE, este necesară o decizie clară şi pozitivă”, a mai spus Zelenski.
În paralel cu summitul CPE, miniştrii de externe din ţările NATO s-au reunit joi la Oslo pentru a lua în discuţie în special perspectivele Ucrainei de aderare la Alianţă. Securitatea Ucrainei trebuie să fie garantată când războiul se încheie, dar aliaţii din cadrul NATO urmează să stabilească detaliile modului în care acest lucru poate fi realizat, a declarat la Oslo, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
„Când războiul se încheie trebuie să ne asigurăm că avem un cadru pentru a ne asigura că nu este o pauză în acţiunile Rusiei împotriva Ucrainei", a declarat Stoltenberg. „Trebuie să punem capăt cercului vicios al agresiunii împotriva Ucrainei. Detaliile privind cum poate fi făcut acest lucru urmează a fi decise", a mai spus secretarul general al NATO
Comentarii
Nu există nici un comentariu.