„Trebuie să examinăm modalităţi de a readuce pacea în Europa”, care este pusă în pericol de război, de migraţie şi de o deteriorare a situaţiei economice, a spus joi premierul conservator ungar Viktor Orban, în deschiderea summitului Comunităţii Politice Europene (CPE), pe care Ungaria, ce exercită preşedinţia semestrială a Consiliului UE, îl găzduieşte odată cu un summit european informal.

Viktor Orban răsuflă uşurat după victoria bunului său prieten Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane şi se vede acum într-o poziţie de forţă în faţa liderilor europeni, dintre care mulţi îl critică pentru politica sa suveranistă neagreată de Bruxelles, care i-a tăiat Ungariei majoritatea fondurilor europene.

Premierul ungar şi-a manifestat deschis susţinerea faţă de Donald Trump înaintea alegerilor şi a promis atunci că îi va sărbători victoria cu „o sticlă de şampanie”. „O victorie de care lumea are mare nevoie” şi care va „aduce speranţă de pace în lume”, a scris miercuri Viktor Orban pe reţeaua socială X după ce devenise clar că Donald Trump într-adevăr a câştigat, ei având apoi şi o convorbire telefonică. „Am sunat la Mar-a-Lago (locul unde îşi are reşedinţa Donald Trump - n.r.). Tocmai am avut prima mea conversaţie la telefon cu preşedintele Donald Trump după alegeri. Avem planuri mari pentru viitor!”, a scris premierul ungar tot pe platforma X.

Premierul Ungariei a ales un cadru neobişnuit pentru a-i primi joi pe liderii europeni veniţi la Budapesta pentru a participa la un summit informal al UE şi la reuniunea CPE, şi anume stadionul Puskas Arena, o ilustrare a pasiunii sale pentru fotbal, relatează AFP.

Obişnuiţi mai degrabă cu summituri organizate în centre pentru congrese ori castele, liderii celor 47 de state membre ale CPE au venit într-o incintă sportivă amenajată corespunzător unei asemenea reuniuni.

„Situaţia în care se află Europa este grea, complicată şi periculoasă”, în timp ce războiul „pe care Rusia l-a lansat contra Ucrainei” ameninţă cu o escaladare, a remarcat în discursul său Viktor Orban, care în iulie şi-a iritat încă şi mai mult unii omologi europeni printr-o „misiune de pace” care l-a condus la Moscova, unde s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin, vizită de care Bruxelles-ul s-a delimitat.

La rândul său, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a remarcat faptul că securitatea şi competitivitatea Europei sunt în declin şi există "mai mult decât o singură cale corectă” de a ieşi din această situaţie.

„Una dintre acestea, fără nicio îndoială, este ca UE să se extindă şi să stabilească o cooperare mai apropiată şi mai coordonată cu statele europene care nu sunt membre ale UE”, a apreciat Peter Szijjarto la summitul CPE, forum ce reuneşte statele membre ale UE cu alte ţări de pe continentul european, precum Regatul Unit, Ucraina, Republica Moldova, Turcia, ţările din Balcani şi Caucaz. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a confirmat miercuri seară participarea la summitul de la Budapesta.