The Washington Post a publicat un editorial scris de Jamal Khashoggi - Ultimul articol
Publicația americană The Washington Post a făcut public miercuri seară ultimul articol scris de către jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, despre care se crede că a fost ucis în interiorul consulatului Arabiei Saudite din Istanbul.
Articolul de opinie se concentrează pe libertatea presei și are titlul „Jamal Khashogi: De ce lumea arabă are cea mai mare nevoie de libertatea de exprimare”. Într-o notă publicată înaintea articolului, editorul Karen Attiah a menționat faptul că „a amânat publicarea articolului în speranța că Jamal se va întoarce”. „Acum trebuie să accept: acest lucru nu se va întâmpla. Aceasta este ultimul articol de-al lui pe care îl voi publica în The Post. Acest articol capturează perfect determinarea și pasiunea sa pentru libertate în lumea arabă. O libertate pentru care aparent a fost nevoie să-și dea viața”, a scris editorul. „Voi fi mereu recunoscătoare pentru faptul că a ales The Post drept casa sa jurnalistică acum peste un an și pentru faptul că ne-a dat șansa să lucrăm împreună”, a încheiat Karen Attiah. În ultimul său articol, Khashoggi a blamat lipsa libertății de exprimare în lumea arabă, care face ca majoritatea populației să fie „incapabilă să se adreseze adecvat sau să discute probleme care afectează regiunea și viața lor de zi cu zi”. Jurnalistul a comparat situația curentă cu sentimentul pe care mulți oameni l-au avut în timpul Primăverii Arabe, în pofida faptului că se așteptau la „o emancipare de la hegemonia guvernelor și de la constanta intervenție și cenzură a informațiilor”. Aceste așteptări s-au manifestat prin revoluții, atât pașnice cât și violente, dar care au eșuat sub presiunea intervențiilor externe. Conform viziunii jurnalistului, cel mai mare jucător împotriva revoltelor poporului a fost regimul arab, care a trimis tancuri în Bahrain, a adoptat dictatori și a exterminat orice semn de disidență.
Pe de altă parte, presa turcă a relatat ieri că unul dintre cei 15 suspecți în cazul asasinării jurnalistului saudit a murit într-un accident de mașină produs la Riad.
Mashal Saad al-Bostani, un locotenten în vârstă de 31 de ani din cadrul Forțelor Aeriene Roiale ale Arabiei Saudite, se numără printre cei 15 suspecți care au călătorit la Istanbul în aceeași zi în care Khashoggi a dispărut după ce a intrat în consulatul Arabiei Saudite, a relatat publicația Yeni Şafak. Publicația turcă specifică faptul că sursele sale nu au dezvăluit detalii privind accidentul din Riad sau rolul lui Bostani în cazul dispariției jurnalistului saudit.
O echipă formată din anchetatori turci şi saudiţi a început, luni după-amiază, percheziţiile în sediul Consulatului Arabiei Saudite din Istanbul. Un oficial turc de rang înalt a declarat sub protecţia anonimatului pentru agenţia The Associated Press că dovezile găsite de anchetatori indică asasinarea jurnalistului în sediul Consulatului saudit. Un alt oficial turc a afirmat pentru CNN că jurnalistul a fost ucis în Consulat, iar corpul a fost tăiat şi transportat.
Agenţia de presă turcă Anadolu a difuzat ieri dimineaţă imagini cu echipa de legişti care transportau mai multe genţi şi cutii cu probe strânse de la reşedinţa consulului saudit la Istanbul. Echipa de experţi a intrat miercuri seară în reşedinţă, la o zi după ce consulul general al Arabiei Saudite la Istanbul, Mohammad al-Otaibi, a părăsit Turcia cu un zbor de linie.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.