Tot mai aproape de o măsură extremă în interiorul UE - Controale sanitare la frontiere
Franţa este favorabilă controalelor sanitare la frontierele din interiorul Uniunii Europene în faţa pericolului noilor variante a coronavirusului, a indicat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului, Gabriel Attal.
„Există întrebări care sunt puse cu privire la frontierele în interiorul Uniunii Europene, iar acesta va fi obiectul unor discuţii ce vor avea loc mâine (joi) în cadrul Consiliului European”, a menţionat Attal, după şedinţa de guvern.
„Franţa este favorabilă să poată fi efectuate controale sanitare de îndată ce va fi posibil şi să fie avansată cooperarea europeană asupra acestui aspect”, a adăugat el.
„De la începutul epidemiei, noi am luat măsuri pentru a asigura controlul frontierelor noastre”, a mai spus Attal, amintind că „frontierele externe ale UE cu Franţa sunt închise din luna mai 2020”.
„Cele şi cei care pot intra în ţara noastră venind din ţări exterioare Uniunii Europene sunt cetăţeni francezi în cvasi-totalitatea lor şi trebuie să aibă un test PCR negativ înainte de a se îmbarca spre Franţa şi să se angajeze să respecte o izolare de 7 zile”, menţionat purtătorul de cuvânt.
Cancelarul german Angela Merkel a prevenit marţi, cu două zile înaintea unui summit european dedicat noilor variante ale coronavirusului, că nu este exclusă o restabilire a controalelor între state UE dacă situaţia se va înrăutăţi.
Berlinul este îngrijorat mai ales de pătrunderea variantelor mai contagioase ale virusului, apărute în Marea Britanie şi Africa de Sud.
„Dacă ţările ar fi să o ia pe căi complet diferite, ceea ce nu văd în acest moment, dar ar putea să se întâmple, atunci trebuie să fim pregătiţi pentru cazul extrem şi să spunem că trebuie să reintroducem controalele la frontiere”, a afirmat Angela Merkel într-o conferinţă de presă, la capătul a opt ore de negocieri cu liderii landurilor, la care s-a decis prelungirea şi înăsprirea restricţiilor legate de pandemie.
Lockdown-ul din Germania a fost extins până la 14 februarie şi au fost impuse reguli mai stricte privind purtarea măştii în magazine şi în transportul public, cancelarul Angela Merkel avertizând că ţara sa trebuie să ''acţioneze acum'' pentru a preveni creşterea numărului de cazuri de Covid-19. Cazuri individuale ale infecţiei cu o variantă mai contagioasă a coronavirusului, apărută în Regatul Unit, au fost semnalate în Germania, dar autorităţile medicale afirmă că deocamdată nu au o imagine completă a modului în care s-a răspândit în ţară.
Germania a închis şcolile, magazinele neesenţiale, barurile, restaurantele şi centrele culturale, în cadrul unui lockdown care a fost înăsprit treptat de la începutul lunii noiembrie. Restricţiile urmau să expire la finalul lunii ianuarie, dar au fost extinse cu două săptămâni. În plus, oamenilor li se cere să poarte măşti medicale tip FFP2.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.